Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

De cruciale rol van marktintelligentie in de productie

De afgelopen jaren hebben de kwetsbaarheid van de wereldwijde toeleveringsketen blootgelegd. De pandemie, geopolitieke spanningen en de economische gevolgen van inflatie waren enkele van de beproevingen. Het onderhouden van een flexibele toeleveringsketen is complexer dan ooit, aangezien tekorten aan grondstoffen en de toenemende gevolgen van klimaatverandering het landschap verder compliceren. Bovendien verplichten de toenemende milieu-, sociale en governance (ESG) -regels fabrikanten om hun partners grondig te screenen op naleving. 

Fabrikanten kunnen deze dynamische uitdagingen effectief aanpakken door de juiste onderzoeksmethoden en marktintelligentie-tools te gebruiken. In dit blog bespreken we het belang van marktintelligentie voor fabrikanten, door weer te geven hoe onderzoeksbevindingen kunnen worden geïmplementeerd en te identificeren welke tools essentieel zijn om proactief potentiële risico's te beheren en te beperken.

4 stappen voor een succesvolle productiebedrijfsstrategie

Marktintelligentie biedt een holistisch beeld van het bedrijfslandschap, met cruciale informatie over externe krachten zoals marktomstandigheden, invloedrijke economische- en handelsfactoren en opkomende trends. Het evalueert ook de concurrerende omgeving van organisaties, waarbij de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van sectorgenoten en potentiële verstoorders uit andere sectoren worden geïdentificeerd. 

Stap 1: Voer een analyse van de branche uit om belangrijke intelligentiebehoeften te identificeren

Effectief marktintelligentie-onderzoek vereist een gestructureerde, goed geïnformeerde aanpak. Zorg ervoor dat de verschillende intelligentiebehoeften van de verschillende teams in de organisatie bekend zijn. Informeer bij besluitvormers in het hele bedrijf, van Productie en Verkoop tot Productontwikkeling en Marketing. En vergeet de directie niet, die doorgaans een holistische kijk nodig heeft om de besluitvorming van de organisatie te sturen.

Door deze specifieke behoeften van verschillende afdelingen te begrijpen, kun je het onderzoek richten op wat relevant is, zodat het inzichten oplevert die zijn afgestemd op de strategische doelen van het bedrijf.

Stap 2: Verzamel relevante productie- en industrie-informatie

Nu je duidelijke doelstellingen en doelen hebt opgesteld, kun je het onderzoek beginnen en informatie verzamelen. Blijf op de hoogte van trends om mogelijke verstoringen te anticiperen (bijv. de laatste ontwikkeling in een geopolitiek conflict of een nieuw voorgestelde EU-privacyregelgeving) en verzamel inlichtingen over belangrijke spelers en potentiële derde partijen. Het monitoren van je concurrentie is ook cruciaal - wees alert op signalen van overnames, wijzigingen in het management of strategieën om marktvoordeel te behalen. Deze proactieve aanpak helpt productievertraging of vertragingen in de verzending te voorkomen en stelt je bedrijf in staat effectief te reageren op ontwikkelingen in de industrie.

Stap 3: Analyseer de verzamelde informatie 

Het analyseren van je verzamelde gegevens is essentieel om ruwe informatie om te zetten in zinvolle marktintelligentie. Deze stap omvat het identificeren van significante patronen en trends, het ontdekken van unieke markt- of industriële inzichten en het detecteren van onvoorziene relaties die kansen of bedreigingen kunnen opleveren. Analyse kan aanleiding geven tot extra vragen, wat leidt tot verder onderzoek. Wees echter bedacht op de "onderzoekscreep" die kan leiden tot overmatige gegevensverzameling zonder dat er acteerbare inzichten worden geproduceerd.

Stap 4: Deel de bevindingen met besluitvormers

Je hebt het onderzoek gedaan; deel nu de resultaten. Houd bij het voorbereiden van rapporten voor distributie je publiek in gedachten om ervoor te zorgen dat je je bevindingen effectief communiceert. Sommigen geven de voorkeur aan gedetailleerde, diepgaande analyses, terwijl anderen misschien alleen een beknopte samenvatting van de feiten willen. Of je nu uitgebreide rapporten of overzichten op hoofdlijnen verstrekt, zorg ervoor dat alle belanghebbenden de informatie hebben die ze nodig hebben om geïnformeerde beslissingen te nemen. Duidelijke communicatie van marktintelligentie helpt je team op één lijn te krijgen en zorgt ervoor dat de operaties soepel blijven verlopen.

Voer marktonderzoek uit met de juiste tools

Het uitvoeren van grondig marktintelligentie-onderzoek, -analyse en -presentatie kost veel tijd en energie - middelen die vaak schaars zijn. De tools die je gebruikt om informatie te verzamelen, hebben een grote impact op je efficiëntie en de kwaliteit van je inzichten. Het gebruik van een open web-zoekmachine kan leiden tot een tijdrovend proces met doodlopende paden, betaalmuren en onbetrouwbare inhoud. Zelfs als je de benodigde informatie vindt, is er geen garantie dat deze actueel of nauwkeurig is. Andere abonnementstools missen vaak diepgaande onderzoeksmogelijkheden die output in een gemakkelijk verteerbaar formaat opleveren.

Daarentegen verbindt Nexis+ AI je met een universum van vertrouwde financiële en nieuwsbronnen, allemaal beschikbaar op één scherm. Of je nu je inzichten in één ruimte organiseert of nieuwe ontdekt door geüploade documenten te analyseren met AI, de Nexis+ AI-tools helpen je onderzoek uit te voeren met snelheid en transparantie. Zodra je de benodigde gegevens hebt verzameld, kun je een door AI gegenereerd eerste conceptrapport maken dat de bronnen van je rapportage citeert, waardoor je sneller goed onderbouwde rapporten aan belanghebbenden kunt leveren. Door de juiste tools via AI te benutten, kun je je onderzoeksproces stroomlijnen en je energie richten op het nemen van geïnformeerde bedrijfsbeslissingen om uitdagingen in de productie-industrie aan te pakken en kansen te grijpen.

Transformeer jouw marktonderzoek met Nexis+ AI. Vraag een demo aan!

Tags:

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456