Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

ESG strategie: 3 tips

Kwesties rond duurzaamheid, mensenrechten en sociale verantwoordelijkheid domineren de krantenkoppen. Organisaties staan daardoor onder toenemende druk om prioriteit te geven aan milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) in hun bedrijfsstrategieën. Dit geldt al jaren in de financiële sector, maar ook in andere sectoren wordt dit steeds belangrijker. ESG-initiatieven hebben zich snel ontwikkeld van een mooi streven waarmee goodwill van aandeelhouders en potentiële investeerders wordt verdiend, tot bedrijfspraktijken die voor alle bedrijven van belang zijn. Het is zelfs zo dat 88% van de beursgenoteerde bedrijven ESG-initiatieven heeft genomen, gevolgd door 79% van de bedrijven met durfkapitaal en private equity en 67% van de bedrijven in privébezit.

Vandaag de dag willen mensen weten dat de bedrijven die ze steunen een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. ESG-doelen zijn een steeds belangrijkere manier om de toewijding van je organisatie te benadrukken bij het nemen van ethische beslissingen die stakeholders en de wereld in het algemeen dienen. Het kan ook de risico's beperken die gepaard gaan met het zakendoen met bedrijven die zich bezighouden met onethische of maatschappelijk onverantwoorde praktijken. Meer dan ooit moeten professionals proactief veelbelovende ESG-kansen identificeren en een meer holistische kijk ontwikkelen op de bedrijven waarmee ze werken. Een tool als Nexis® kan je hierbij helpen. Maar hoe pak je de ESG-strategie van jouw organisatie aan? Lees snel verder.

Screen prospects en ESG-ratings
Het uitvoeren van de juiste due diligence is essentieel voor het maken van goede investeringsbeslissingen en het beperken van potentiële risico's, al dan niet gebaseerd op ESG. Elke beleggingsanalist of financiële professional die wat waard is, weet dat er geen deal tot stand kan komen zonder een grondig begrip van de leiderschapshiërarchie en interne nalevingspraktijken van een bedrijf, het concurrentielandschap, de financiële prestaties in het verleden en de sterke en zwakke punten van de organisatie.  

Maar als je geen tijd hebt om diep in de ESG-initiatieven van een potentiële belegger te duiken, heb je geluk. ESG-ratings, gebaseerd op gegevens van 20 van de belangrijkste analysebedrijven voor maatschappelijk verantwoord investeren, honderden niet-gouvernementele organisaties, overheidsinstellingen, nieuwsfeeds, sociale netwerkgroepen, kleinere organisaties met winstoogmerk en uitgevers, zijn nu beschikbaar voor veel bedrijfsprofielen binnen Nexis. Deze ratings helpt je inzicht te krijgen in het reputatierisico of ethische bedrijfsrisico van een bedrijf. De ESG-ratings splitsen de ratings voor elke ESG-categorie uit in subcategorieën en geven een algemene rating voor het bedrijf.

Blijf weg van Greenwashing
Naarmate de vraag naar ethische en duurzame producten stijgt, neemt ook het risico toe dat bedrijven ESG als marketingtruc gebruiken. Greenwashing, of ongefundeerde claims en pogingen om consumenten te laten geloven dat een bedrijf een grotere positieve impact op het milieu heeft dan het in werkelijkheid doet, is een echt probleem; sommige van 's werelds grootste bedrijven zijn ervan beschuldigd hun duurzaamheidspraktijken verkeerd voor te stellen om hun winsten te verhogen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat toezichthouders hard beginnen op te treden tegen bedrijven die zich bezighouden met greenwashing. De EU begint met de toepassing van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) om verantwoording en consistentie te brengen in ESG-rapportage, en de SEC heeft onlangs nieuwe regels voorgesteld om "consistente, vergelijkbare en betrouwbare informatie voor beleggers te bevorderen over de integratie van ESG-factoren in fondsen en adviseurs". Gezien deze ontwikkeling is het belangrijker dan ooit om op de hoogte te blijven van wet- en regelgeving rondom ESG-beleggingen. Nexis maakt het eenvoudig om te zoeken in miljarden documenten en bestanden, waaronder meer dan 45.000 juridische, nieuws- en zakelijke bronnen die je kunnen helpen de kritieke informatie te vinden die je nodig hebt.

Volg negatief nieuws en sociaal commentaar
Spitten in bedrijfsprofielen en persberichten is een geweldige manier om te begrijpen hoe een bedrijf zich positioneert met betrekking tot ESG - maar het is net zo belangrijk om een idee te krijgen van wat anderen zeggen. Of je nu nog in de onderzoeksfase zit of al een deal hebt gesloten met een opkomend bedrijf, je wilt op de hoogte blijven van alle ESG-aandacht, positief of negatief.  

Binnen Nexis kunnen professionals aangepaste alerts instellen die gericht zijn op specifieke bedrijven en ESG-onderwerpen. De inhoud wordt gehaald uit traditionele gedrukte media en radio en televisie, maar ook uit vakpublicaties, nieuwsberichten en meer. Je kunt er dus zeker van zijn dat je een grondig, goed afgerond beeld krijgt van wat mensen zeggen over de organisaties waarmee je te maken hebt.

We kunnen gerust stellen dat we snel overgaan naar een nieuw soort economie - een economie die niet alleen gericht is op het voordeel van investeerders en belanghebbenden, maar die ook een aantal van de meest urgente maatschappelijke uitdagingen aanpakt waarmee we misschien nog nooit te maken hebben gehad. Bedrijven in alle sectoren zullen de juiste balans moeten vinden tussen financiële resultaten, sociale belangen, milieuoverwegingen en verantwoord ondernemen - dus als jouw organisatie ethisch en sociaal bewust wil ondernemen, is het nu tijd om die beslissingen te nemen.

Klaar om de uitdaging van het beoordelen van ESG-beleggingen aan te gaan? Plan vandaag nog jouw Nexis demo!

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456