Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Waarom metadata belangrijk is voor media monitoring


Alle bedrijven hebben tegenwoordig te maken met metadata, bewust of onbewust. Maar wat houdt metadata precies in? En zou het niet bijzonder handig zijn als je het snel zou kunnen identificeren, begrijpen wat de specifieke sterke punten zijn, en het optimaal kunt inzetten voor je media monitoring?

Van interne documenten tot social media, metadata wordt elke seconde van de dag over de hele wereld gegenereerd.  In dit artikel helpen we je beter en meer gebruik te maken van metadata door dieper te duiken in het concept van metadata, hoe je het doeltreffend kunt gebruiken in je media monitoring, en leggen we uit hoe media monitoring tools dit proces vergemakkelijken.

Wat is metadata?

Metadata is het best te omschrijven als gegevens over gegevens. Het is een beschrijving of samenvatting die context en informatie toevoegt aan specifieke digitale gegevens. Het stelt algoritmen in zoektechnologieën in staat om resultaten te organiseren, te vinden en te begrijpen met maximale efficiëntie. Metadata drijft de inhoudslevering aan en geeft prioriteit aan het versterken van jouw ontdekkingen, waarbij meer details worden toegevoegd aan de metrics die je al monitort. Bijvoorbeeld, basis-metadata van een social media-bericht omvat informatie zoals de auteur van het bericht, het type bericht, evenals de datum, tijd en locatie van het bericht. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg van metadata.

Basis-metadata

Hoewel metadata voor degenen die niet bekend zijn met de term technisch lijkt, gebruik je het waarschijnlijk al zonder het te realiseren. Voorbeelden van basis-metadata die je waarschijnlijk al verzamelt, zijn onder andere regio, taal, datum/tijd, publieksomvang/bereik, aantal woorden en publicatietype. Deze metadata kunnen je bedrijf helpen een vollediger beeld te krijgen van wie, wat, wanneer, waarom en hoe er over je wordt gesproken.

Metadata-monitoring op het volgende niveau

Als we naar het volgende niveau van metadata gaan, wordt duidelijk hoe het fungeert als de 'geheime saus' die de levering en ontdekking van inhoud aandrijft vanwege het extra detailniveau en de context die het biedt. Bovendien helpt het om de inhoud te prioriteren die aan je wordt geleverd, waardoor het veel toegankelijker wordt voor je hele team. Dit niveau van metadata stelt je in staat om informatie-overload te verminderen, efficiënt en nauwkeurig resultaten te lokaliseren, de relevantie van zoekopdrachten te vergroten met slechts één klik, relevante onderwerpen te analyseren, en de noodzaak van tijdrovend handmatig ontleden van gegevens te elimineren.

Door een tool zoals Nexis NewsdeskTm te gebruiken, die metadata integreert in het media monitoring proces, kun je verschillende combinaties gebruiken om echt in te zoomen en de spreekwoordelijke speld in de hooiberg te vinden. Dit stelt je in staat je te concentreren op het exacte onderwerp, de invalshoek of het idee dat je wilt delen met je publiek.

 

Soorten geavanceerde metadata-bewaking

Er zijn vier belangrijke soorten van geavanceerde metadata-bewaking die je media inzichten kunnen verbeteren en je een beter beeld kunnen geven van het bereik en de impact van je merk: onderwerps- en branche-indexering, rangschikking op bronniveau, geavanceerde en aangepaste tagging, en herkenning en koppeling van entiteiten. We zullen deze soorten nu verder verkennen en toelichten hoe ze jouw media monitoring kunnen verbeteren.

  1. Onderwerps- en branche-indexering

Onderwerps- en branche-indexering stelt je in staat gebruik te maken van vooraf gemaakte structuren om precies te vinden wat je zoekt. Je kunt brede concepten vastleggen in één term, in plaats van eindeloze reeksen trefwoorden te bedenken voor onderwerpen zoals luchtvaartmaatschappijen of handelsovereenkomsten. Het helpt je ook bij het vinden van bedrijven met veelvoorkomende namen of nieuwsbronnen met een hoog volume, zoals Google en Amazon. Onderwerps- en branche-indexering voegt context toe en geeft alleen relevante informatie.

Het helpt ook bij het onderzoeken van industrieën, wat erg moeilijk kan zijn met een trefwoordzoekopdracht. Indexeringstechnologieën maken deze zoekopdrachten gemakkelijker door sommige van de smallere termen onder een breder hoofdbegrip te scharen, waardoor je zoekopdracht veel inclusiever wordt. Het voegt context toe aan de resultaten van monitoring en helpt bij het vinden van resultaten die anders moeilijk te vertegenwoordigen zijn door trefwoorden of zinnen. Zoeken op brede uitspraken als "marktaandeel", "ranglijsten", "statistieken of trends" kan te veel resultaten opleveren. Indexering kan echter veel tijd besparen door het te beperken tot relevante informatie.

  1. Rangschikking op bronniveau

Rangschikking op bronniveau helpt je bij het verminderen van ruis door bronnen te verwijderen die zijn gekenmerkt als persberichten of vermeldingen van lage waarde, zoals wereldwijde marktindexerings rapporten, als dit niet is wat je zoekt. Het rangschikt ook artikelen hoger op basis van de waarde van de bron. Dit is het verschil tussen het kiezen van een bron met rangschikking één, zoals The New York Times, boven een obscuur blog dat een rangschikking zes kan hebben.

  1. Geavanceerde en aangepaste tagging

Geavanceerde en aangepaste tagging biedt je het voordeel om je eigen merkspecifieke metadata te creëren, naast wat je vindt met onderwerps- en branche-indexering. Hiermee kun je je interne en externe datapunten integreren om een veel waardevollere set resultaten te krijgen. Dit omvat zaken als standpunt, tijd en plaats, of zelfs event-gebaseerde tagging voor een hoger niveau van nauwkeurigheid. Bijvoorbeeld, als je voor Gucci werkt en je organiseert een speciaal diner voor belangrijke influencers tijdens New York Fashion Week, zouden er een breed scala aan zeer specifieke trefwoorden uit het evenement zijn die je zou willen gebruiken om artikelen te taggen en een meer uitgebreid begrip te krijgen van hoe je het hebt gedaan in die periode.

  1. Herkenning en koppeling van entiteiten

Ten slotte zorgt herkenning en koppeling van entiteiten ervoor dat je geen waardevolle inhoud mist en dat je specifieke entiteiten kunt identificeren wanneer namen dubbelzinnig zijn. Herkenning van entiteiten helpt je onderscheid te maken tussen dingen als Apple (het bedrijf) en appel (het fruit. Bovendien onderscheidt het tussen mensen met dezelfde naam, zoals Anne Hathaway, de actrice, en Anne Hathaway, de vrouw van William Shakespeare, afhankelijk van de context van je zoekopdracht.

Hoe metadata het verschil maakt

Metadata is een ongelooflijk nuttige en productieve bron van gegevens die je bedrijf op ontelbare manieren kan helpen. Het prioriteert en stroomlijnt je mediabeperking, elimineert de ruis en de inefficiënties door bronrangschikking en produceert meer betekenisvolle analyse bij het combineren van zoekopdrachten en gegevens. Door grondig de belangrijkste branche- en onderwerpterminologieën en -indexen te analyseren, kun je je begrip van metadata naar het volgende niveau tillen. Hiermee kun je snel en grondig begrijpen wat er over je merk wordt gezegd, hoe je presteert ten opzichte van concurrenten, en welke belangrijke branche- en onderwerpterminologieën je merk kunnen verbeteren.

Met bijna 100.000 nieuwsbronnen en miljoenen sociale berichten en artikelen die dagelijks worden toegevoegd, van over de hele wereld, is dit het perfecte moment om je mediabewaking naar een hoger niveau te tillen met metadata. Probeer het zelf en begin vandaag nog met je gratis 7-daagse proefperiode van Nexis Newsdesk!

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456