Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Datagestuurde communicatie: effectiever communiceren met data

We leven in een tijdperk van data. Al onze online activiteiten, aankopen en interacties worden vastgelegd en geanalyseerd. Dit kan enorme mogelijkheden bieden om communicatie te verbeteren. Door data in te zetten, kan je boodschappen persoonlijker maken en beter afstemmen op je publiek. Zo wordt communicatie relevanter en effectiever.

In dit blog bespreken we hoe datagestuurde communicatie werkt en wat de voordelen zijn. Ook geven we tips hoe je hier als bedrijf of organisatie mee aan de slag kunt. Lees snel verder voor meer inzichten!

Hoe werkt datagestuurde communicatie?

Bij datagestuurde communicatie speelt data een cruciale rol in alle fasen van het communicatieproces. Het begint met het verzamelen van data over je publiek. Denk aan gegevens over leeftijd, locatie, interesses, eerder koopgedrag en websitebezoek.

Op basis van deze inzichten kun je je communicatiestrategie op maat maken. Je bepaalt welke boodschap en toon het beste werkt. Ook kies je de beste kanalen en momenten om specifieke groepen te bereiken. Relevante content die aansluit bij interesses vergroot de kans op engagement.

Tijdens de uitvoering meet je continu de effectiviteit van je communicatie-uitingen. Zo zie je of een e-mailnieuwsbrief goed wordt geopend en gelezen. Of of een online advertentie leidt tot meer websitebezoek. Door de resultaten te analyseren, kun je bijsturen en optimaliseren wat nodig is.

Voordelen van een datagedreven aanpak

Een datagedreven communicatiestrategie heeft veel voordelen. De belangrijkste zijn:

- Persoonlijkere boodschappen: door data kun je inhoud en toon precies afstemmen op specifieke groepen. Dit vergroot relevantie en impact.

  • Betere kanaalkeuze: inzichten in online en offline gedrag helpen de beste kanalen en momenten te kiezen om mensen te bereiken.
  • Hogere effectiviteit: je kunt meten hoe goed communicatie-uitingen presteren en ze vervolgens optimaliseren.
  • Kostenbesparing: door alleen relevante boodschappen bij de juiste groepen te plaatsen, zijn media-inkopen effectiever.
  • Klantloyaliteit: consumenten waarderen persoonlijke communicatie die past bij hun behoeften.
  • Toekomstgericht: data stelt je in staat om trends en ontwikkelingen vroegtijdig te signaleren.

Een datagedreven aanpak zorgt dus voor communicatie die beter presteert. Uiteindelijk verhoogt dit de klanttevredenheid, conversie en ROI.

Aan de slag met datagestuurde communicatie

Wil je als bedrijf aan de slag met een datagedreven communicatiestrategie? Hier zijn een aantal tips:

  1. Breng eerst je bestaande data in kaart - denk ook aan offline data! Ontdek hiaten en mogelijkheden voor uitbreiding.
  2. Investeer in analytics tools om online gedrag en campagneresultaten te meten. Of voer zelf klantonderzoek uit.
  3. Zorg voor analytische expertise om data om te zetten in bruikbare inzichten over je klanten.
  4. Formuleer data-gedreven personas - op basis van demografie, interesses, gedrag en voorkeuren.
  5. Stel per persona de optimale boodschap, toon en kanalen vast. Test verschillende varianten uit.
  6. Automatiseer zoveel mogelijk voor persoonlijke 1-op-1 communicatie. Bijvoorbeeld e-mail en websitepersonalisatie.
  7. Meet alles en experimenteer continu om de prestaties te blijven verbeteren.

Een voorbeeld van een tool die je kunt gebruiken voor het meten van jouw media prestatie is de media monitoring tool van LexisNexis: Newsdesk.

Data als middel, niet als doel

Bij alle kansen van een datagedreven aanpak is het goed te beseffen dat data uiteindelijk een middel is, geen doel op zich. De menselijke maat is cruciaal. Data kunnen helpen om dieper te doorgronden wat mensen motiveert en raakt. Maar creativiteit, empathie en een visie blijven nodig voor échte verbinding. Een datagedreven strategie werkt het beste gecombineerd met menselijk inzicht. Zo komt de kracht van data ten goede aan effectievere en mensgerichtere communicatie.

Informatiemiddag Datagestuurde Communicatie 6 februari 2024

Meer weten over Datagestuurde communicatie? Meld je dan nu aan voor het gratis LexisNexis seminar op 6 februari. Martijn Jonker (Gemeente Zaanstad), Danny Oosterveer (auteur van Data-bedreven marketing) en Jaap van Zessen delen voorbeelden uit de praktijk om te laten zien wat de voordelen zijn van een meer data-gestuurde aanpak van marketing en communicatie.

Aanmelden

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456