Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Wat je moet weten over generatieve AI

De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan snel. De kans is groot dat je al met Generatieve AI hebt gewerkt, of er in ieder geval over hebt gehoord. Systemen zoals DALL-E en ChatGPT vallen in deze categorie, waardoor het een ongelooflijk populair onderwerp is geworden. Maar wat is Generatieve AI precies?

In het kort, generatieve AI genereert dingen zoals tekst, afbeeldingen en video's. Het kan vragen beantwoorden, recepten of blogposts maken en afbeeldingen creëren op basis van input van gebruikers. De alom populaire nepfoto's uit de jaren '90 die mensen op hun Instagram-profielen plaatsten, zijn een voorbeeld van Generatieve AI.

Wat kan Generatieve AI doen?

Generatieve AI-modellen zijn getraind op grote hoeveelheden data zoals teksten, afbeeldingen, audio en video. Ze kunnen deze inputdata samenvoegen en nieuwe content genereren op basis van gebruikersprompts. Voor tekst zoekt het model door een database met antwoorden om een relevant antwoord te genereren. Voor afbeeldingen codeert het systeem beschrijvingen van afbeeldingen om nieuwe afbeeldingen te genereren op basis van die beschrijvingen.

Voor audio en video kunnen modellen opgenomen stemmen en videobeelden coderen en nieuwe uitingen of video's genereren die klinken of lijken alsof ze van die bron afkomstig zijn, zelfs als dat niet het geval is. Deze mogelijkheden om multimediacontent te genereren maken automatisering van contentcreatie mogelijk, maar creëren ook risico's op misleiding en nepnieuws.

De kern is dat deze AI-modellen grote hoeveelheden data verwerken om nieuwe, maar realistische content te genereren op basis van die trainingsdata, wat zowel kansen als gevaren met zich meebrengt.

Huidige use cases en toepassingen van Generatieve AI

Veel bedrijven en personen passen Generatieve AI al toe in hun dagelijks leven. Het zal je misschien verbazen hoeveel content je tegenkomt gemaakt is door generatieve AI. Hier zijn voorbeelden die je mogelijk als bent tegen gekomen.

  1. Creatieve content zoals afbeeldingen, verhalen en gedichten
  2. Geautomatiseerde contentcreatie zoals sociale berichten, landingspagina's, e-mails
  3. Chatbots voor klantenservice die gesprekken kunnen voeren
  4. Codes en technische documentatie genereren
  5. Toepassingen voor geneesmiddelenonderzoek en medisch onderzoek

Uitdagingen en zorgen over Generatieve AI

Generatieve AI biedt kansen voor het efficiënt creëren van content, maar er zijn ook belangrijke risico's en ethische overwegingen. De gegenereerde output kan onjuist, onzinnig, vooringenomen of schadelijk zijn, zoals nepfoto's of nepnieuws. Er zijn zorgen over auteursrechtenschendingen, aangezien AI-tools bestaande audio en visuele werken kunnen gebruiken als basis. Dit raakt ook aan de zorg dat AI menselijke creativiteit en banen in de creatieve sector kan verdringen.

Bedrijven moeten zorgvuldig afwegen of ze AI willen inzetten voor creatief werk in plaats van mensen aan te nemen. Nabewerking, feitenchecks en ethische richtlijnen zijn essentieel bij de implementatie van generatieve AI-tools op de werkvloer om de risico's zoals desinformatie, schendingen en schadelijke inhoud te beperken. Een evenwicht vinden tussen de voordelen van AI en de bescherming van menselijke creativiteit en ethische normen is een belangrijke uitdaging.

De toekomst van Generatieve AI op de werkvloer

Er wordt verwacht dat Generatieve AI in de komende jaren meer zal groeien, maar het zal misschien niet zo zwart-wit zijn als men zou denken. Menselijke banen zouden kunnen verschuiven van copywriting naar editing, bijvoorbeeld, en het is waarschijnlijk dat veel werkplekken zullen vermijden om te veel in AI te investeren om zo ethische bezwaren voor de samenleving als geheel te voorkomen.

Naarmate Generatieve AI-tools groeien en meer worden gebruikt, zullen ze meer input verzamelen en in staat zijn om in de loop der jaren verbeterde afbeeldingen, teksten en video's te creëren. Het is mogelijk dat werkplekken zeer specifieke toepassingen van AI zullen vinden, en het is mogelijk dat sommige vormen van AI worden afgekeurd of zelfs illegaal worden (bijvoorbeeld het gebruik van deepfakes van beroemdheden in advertenties).

Download ons rapport: LexisNexis® Future of Work Report 2024: How Generative AI is Shaping the Future of Work om meer te ontdekken over de manieren waarop Generatieve AI impact heeft op het werkveld.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456