Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Hoe alternatieve data de standaard is geworden

Alternatieve data heeft de aandacht getrokken van financiële organisaties wereldwijd. Zij zien in dat zulke data het nemen van beslissingen kan revolutioneren en de bedrijfsefficiency kan verbeteren. In gevolg op deze ontwikkeling verwachten organisaties dat bedrijven in andere branches ook gebruik zullen gaan maken van alternatieve data. Maar wat is het eigenlijk?

Wat is alternatieve data?

Traditionele data, zoals persberichten en financiële rapporten, hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de beoordeling en interpretatie van investeringsstrategieën. Alternatieve data bieden de kans op een meer multidisciplinaire aanpak bij het analyseren van complexe omstandigheden.

Voorbeelden zijn:

  • Nieuws
  • Patenteninformatie
  • Juridische data

Veel financiële dienstverleners, zoals investeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen, breiden hun dataportfolio uit om meer inzicht te krijgen in (markt)trends. Vervolgens gebruiken ze deze inzichten om betere strategische beslissingen te nemen. Hiermee hebben ze een voorsprong op hun concurrenten.

Experts voorspellen dat de markt voor alternatieve data nog in zijn kinderschoenen staat, met een jaarlijkse besteding van $3.3 miljard in 2022 en een verwachte besteding van $4.7 miljard in 2023, volgens een rapport van The Business Research Company. De markt voor alternatieve data zal naar verwachting groeien tot $18.94 miljard in 2027.

Alternatieve data, alternatieve aanpak?

Ook niet-financiële instellingen beginnen warm te lopen om alternatieve data te gebruiken. Bijvoorbeeld de hospitality branche. Met alternatieve data kunnen deze organisaties de klantbehoeften beter begrijpen en trends in de reiswereld voorspellen.

Gebruik maken van de kracht van alternatieve data

Voor welke vakgebieden kan het gebruik van alternatieve data nog meer relevant zijn?

  • Risk Management: er zijn steeds meer gevaren in de wereld die kunnen leiden tot financiële– of reputatieschade. Het gebruik van alternatieve data helpt organisaties het grotere verhaal te zien en bijtijds acties te plannen om schade te voorkomen
  • Gezondheidszorg: social posts over hoofdpijn, verkoudheid of stress hebben veel potentieel als alternatieve data. Organisaties in de gezondheidszorg gebruiken ze om te ontdekken of te voorspellen in welke regio’s zich mogelijke gezondheidsrisico’s ontwikkelen. Zo kunnen ze sneller reageren op een mogelijke epidemie of uitbraak van de griep.
  • PR, Sales & Marketing: data over sentimenten, vergaard uit nieuws en sociale kanalen is een waardevolle alternatieve databron voor organisaties die de effecten willen meten van PR & Marketing campagnes.
  • Onderzoek: In het onderzoek naar het volgende ‘must-have’ product, zijn er diverse bronnen relevant: nieuws, social media en patenten. Hiermee kunnen organisaties consumentenbehoeften identificeren of de activiteiten van de concurrent te monitoren.

LexisNexis biedt diverse datasets aan die je kunt integreren met de eigen systemen van de organisatie via een API. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456