Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Zo zet je sanctielijsten in om jouw organisatie te beschermen

Sancties zijn vaak hete hangijzers in internationale nieuwsberichten, vooral als ze betrekking hebben op buitenlandse regeringen en internationale relaties. Maar je realiseert je misschien niet dat sancties kunnen worden opgelegd aan elke entiteit die regels overtreedt.

Sancties zijn belangrijk voor bedrijven, want het werken met mensen die gesanctioneerd zijn kan ernstige gevolgen hebben. Daarom is het controleren en begrijpen van sanctielijsten een belangrijke stap bij het uitvoeren van due diligence, vooral in sectoren zoals de financiële en commerciële sector.

In dit blog geven we een overzicht van de belangrijkste informatie over het begrijpen en controleren van sanctielijsten om belangrijke informatie te verschaffen voor de veiligheid en aansprakelijkheid van een bedrijf. En we laten zien waarom een regelmatige controle van sanctielijsten cruciaal is voor elk bedrijf in dit nieuwe tijdperk van due diligence.

Wat zijn sanctielijsten?

Een sanctie is een politieke of economische maatregel die vaak door regeringen en internationale instanties wordt uitgevoerd om het gedrag van een regime, groep of individu te beïnvloeden. Een sanctielijst is een publiek toegankelijke lijst met organisaties of personen waarvoor op dat moment sancties van kracht zijn. Over het algemeen kunnen sancties worden opgelegd door één land tegen een organisatie, individu of land om een gedragsverandering aan te moedigen of het niet naleven van regels te bestraffen. Vaak zijn sancties bedoeld om de nationale veiligheid te handhaven door handel te blokkeren en relaties met potentieel bedreigende personen te reguleren.

Een entiteit kan aan dergelijke lijsten worden toegevoegd om redenen als het witwassen van geld, terrorisme of terrorismefinanciering, drugshandel, mensenrechtenschendingen, wapenproliferatie en schending van internationale verdragen.

Soorten sanctielijsten

Er is niet één uniforme lijst van sancties. Sanctielijsten worden opgesteld door bestuursorganen en kunnen individuen, organisaties en/of landen en hun regimes bevatten. Hoewel we ons nu voornamelijk richten op financiële sancties, zijn andere soorten sancties cruciaal voor de nationale veiligheid, zoals de diplomatieke sancties tegen Noord-Korea vanwege hun kernproeven.

Financiële sancties zijn direct gericht op het beschermen tegen diefstal, omkoping en corruptie. Eenvoudig gezegd door Sanction Scanner, spelen economische sancties "een cruciale rol in het voorkomen van financiële misdrijven en het zorgen voor naleving van AML wet- en regelgeving".

Enkele prominente economische sanctielijsten zijn:

Misschien ben je al op de hoogte van deze lijsten en de invloed ervan op jouw branche. Maar als je deze lijsten niet regelmatig controleert als onderdeel van jouw due diligence-onderzoek, stel je jezelf bloot aan de consequenties door partnerschappen aan te gaan met entiteiten die op deze lijsten staan.

Het belang en nut van sanctielijsten

Santielijsten worden gebruikt om landen veilig te houden en bedrijven te beschermen tegen het witwassen van geld en andere grote bedreigingen. Het is daarom noodzakelijk dat bedrijven de lijsten goed kennen en zich eraan houden - niet alleen voor de financiële gezondheid van een bedrijf, maar ook vanwege de juridische risico's die ermee gepaard gaan. De belangrijkste bescherming die sanctielijsten bieden zijn:

  • Nationale veiligheid en buitenlandse beleidsbelangen beschermen
  • Financiële misdrijven en illegale activiteiten voorkomen
  • Naleving van wettelijke en regelgevende verplichtingen garanderen
  • Zakelijke reputatie en integriteit beschermen

Het gaat verder dan interne bedrijfsrelaties. Ook leveranciers en iedereen met wie je te maken kunt krijgen hebben invloed op jouw due dillegence. De praktijken van derden kunnen ook grote gevolgen hebben voor een bedrijf en hun reputatie - het Ministerie van Justitie geeft aan dat boetes en gevangenisstraf ook mogelijk zijn wanneer zakenpartners betrokken zijn bij illegale activiteiten.

Uitdagingen van het controleren en naleven van sanctielijsten

Met zoveel sanctielijsten kan het overweldigend zijn om bij te blijven met de gegevens die je nodig hebt om zaken te doen. Het handmatig controleren van lijsten is zeker een manier om naleving te garanderen, maar het is verre van waterdicht. Lijsten worden willekeurig bijgewerkt, soms meerdere keren per week, dus het is onmogelijk om te voorspellen wanneer er nieuwe entiteiten worden toegevoegd, wat betekent dat werknemers veel tijd zouden moeten besteden aan het dagelijks scannen van sanctielijsten - tijd die de meeste professionals niet hebben.

Handmatig scannen vereist ook dat medewerkers manieren vinden om bedrijfsoverschrijdende mededelingen te doen telkens wanneer een nieuwe entiteit aan een lijst wordt toegevoegd, wat kan leiden tot tijdverlies door de uitgebreide en alledaagse taak om deze wijzigingen te communiceren en ze op een handmatige manier te implementeren. 

Beste werkwijzen voor het begrijpen en beheren van sanctielijsten

Nu je weet waarom je moet controleren op sancties, zijn hier de best practices om grondige due diligence te handhaven.

1.      Een robuust due diligence-proces instellen

Due diligence moet verankerd zijn in de bedrijfscultuur en al in een vroeg stadium worden onderwezen in trainingen voor toekomstige werknemers. Bedrijven zouden regelmatige individuele due diligence bijeenkomsten verplicht kunnen stellen zodat elk lid van de organisatie op de hoogte is van alle praktijken en zich bewust is van de risico's van het niet naleven van deze wetten.

2.      Klanten, leveranciers en partners regelmatig en grondig screenen

Het is niet genoeg om alleen potentiële entiteiten te screenen - een bedrijf moet ervoor zorgen dat hun huidige connecties ook worden meegenomen in hun regelmatige screenings om onbedoelde illegale verbintenissen te voorkomen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat investeerders en leveranciers de integriteit van een bedrijf kunnen schaden als ze niet adequaat worden gescreend, dus breid je inspanningen uit naar iedereen die de reputatie van je bedrijf kan beïnvloeden.

Als je een intern gegevensanalyse- of risicobeheerteam hebt, kun je door een robuuste set van verrijkte en gecureerde gegevens te integreren in je interne ERM-systeem toegang krijgen tot kritieke informatie om je risicobewaking op de voet te volgen. Dit is een efficiënte manier om de waarde van jouw merk en de reputatie van jouw bedrijf te beschermen.

3.      Gebruik technologie om je due diligence inspanningen te verbeteren

Als je intern geen mogelijkheden hebt voor gegevensbeheer, is de beste optie voor het screenen van sanctielijsten een tool van een derde partij die interne belanghebbenden automatisch bijwerkt als er nieuwe vermeldingen worden gevonden.

Diligence-tools bieden een dieper beveiligingsniveau door deze lijsten voortdurend te controleren, waarbij meer dan 1400 sanctielijsten in 80 landen en persoonlijke profielen van meer dan 1,4 miljoen politiek prominente personen (PEP's) worden gecontroleerd. Dit verlost individuele medewerkers van de moeizame taak om mogelijke updates te scannen, waardoor de kans kleiner wordt dat belangrijke updates worden gemist en de risico's worden beperkt. Ze bieden ook realtime waarschuwingen en scannen op negatief nieuws over potentiële partners om je te waarschuwen voor zelfs niet-sanctiegerelateerde illegale acties, zodat je onmiddellijk kunt reageren en de gevolgen voor kunt zijn.

Blijf op de hoogte van nieuwe sancties met LexisNexis

De database van LexisNexis bevat een nieuwsarchief, PEP- en sanctielijsten, UBO-data van Dun & Bradstreet en nog veel meer. Wil je weten hoe dit jou kan helpen om je due diligence proces te verbeteren, neem dan contact op via het formulier.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456