Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Meer risico's door de oorlog in Oekraine

In februari 2024 was het twee jaar sinds het begin van het conflict in Oekraïne. We hebben allemaal gezien dat de oorlog nieuwe risico’s met zich mee heeft gebracht. In deze blog bekijken we de belangrijkste risico's voor bedrijven.

Verhoogd risico door voortdurend veranderende sancties

Naast de militaire gevechten wordt het conflict ook uitgevochten via economische sancties gericht op Russische en Oekraïense personen en bedrijven. Talrijke landen en supranationale organisaties zoals de VS, VK, EU en VAE hebben sancties opgelegd in de afgelopen twee jaar . Het hoge tempo van veranderende sanctieregelingen verhoogt de juridische, financiële en reputatierisico's voor bedrijven.

Bedrijven die worden betrapt op zaken doen met gesanctioneerde partijen kunnen zware boetes krijgen van toezichthouders en reputatieschade oplopen. Voorbeelden van recente sancties zijn:

  • Het VK beboette een bedrijf £1 miljoen voor schenden van Rusland-sancties, met meer dan 1.600 gesanctioneerde individuen/entiteiten.
  • De VS kondigde 100 nieuwe sancties aan tegen Russische partijen gelinkt aan militaire acties.
  • De EU legde "massale en ongekende sancties" op aan bijna 2.000 Russische, Belarussische en Iraanse individuen/bedrijven.

Risico door onderbrekingen in de toeleveringsketen

Zowel Rusland als Oekraïne zijn belangrijke schakels in wereldwijde toeleveringsketens voor producten en diensten. Samen zijn Rusland en Oekraïne goed voor ongeveer 30% van de wereldwijde tarwevoorziening, 35% van de gerst en 75% van de zonnebloemolie, volgens gegevens van Accenture.

Oekraïne is ook een belangrijke leverancier van grondstoffen zoals neon en palladium die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders. Grote retailbedrijven in de technologie en automotive sector en producenten van medische apparatuur zijn hiervan afhankelijk om hun producten te ontwikkelen Veel van 's werelds grootste bedrijven hebben de verkoop van bepaalde producten zelfs moeten pauzeren of staken omdat cruciale materialen niet meer geleverd konden worden. De kosten van deze materialen zijn ook gestegen door de verminderde aanvoer. Accountants bij KPMG hebben gewaarschuwd dat "als de oorlog voortduurt, bedrijven zich moeten voorbereiden op nog ernstigere gevolgen voor de toeleveringsketen" en "bedrijven wordt geadviseerd al hun bedrijfscontinuïteitsplannen te herzien."

Veel bedrijven zijn ook betrokken bij, of afhankelijk van, de stroom van handel tussen Oekraïne, Rusland en andere grote landen. Het conflict heeft deze banden onder druk gezet, met verwoestende gevolgen voor veel bedrijven.

Reputatierisico bij associatie met het conflict

Naast risico's rond sancties en toeleveringsketens, staan bedrijven wereldwijd onder druk van klanten, investeerders en werknemers om elke connectie met het conflict te verbreken. Veel westerse bedrijven zijn bekritiseerd of geboycot omdat ze banden met het Russische regime bleven onderhouden. Binnen drie maanden na het begin van de vijandelijkheden hadden meer dan 1.000 wereldwijde bedrijven aangekondigd zich geheel of gedeeltelijk terug te trekken uit Rusland. Bedrijven die blijven opereren in de regio moeten strenge due diligence uitvoeren om ervoor te zorgen dat hun activiteiten geen militaire actie ondersteunen. Dit weerspiegelt de groeiende maatschappelijke verwachting dat bedrijven hoge ethische en ESG-normen naleven.

De oorlog in Oekraïne heeft aangetoond hoe snel risico's voor bedrijven kunnen veranderen in een dynamische geopolitieke omgeving. Om deze risico's effectief te beheren, moeten bedrijven toegang hebben tot real-time inlichtingen over sancties, toeleveringsketens en andere kritieke risicofactoren.

Risicobeheer met LexisNexis

Nexis Diligence+ biedt een oplossing door continu miljoenen bronnen te monitoren op de laatste updates over sancties, negatieve nieuwsberichten, eigendomsinformatie en meer. Met deze informatie kan jouw complianceteam proactief risico's identificeren en mitigeren voordat ze escaleren tot boetes, reputatieschade of verstoring van de bedrijfsvoering. Vul het formulier hieronder in voor meer informatie.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456