Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Risico’s van falende due diligence

Recente regelgevende handhavingsmaatregelen tegen vermeende omkoping en schendingen van sancties tonen de toenemende risico's van falende due diligence.

Vermeende inbreuken op de naleving van compliance regels hebben geleid tot gecombineerde boetes en schikkingen ter waarde van honderden miljoenen dollars in het tweede kwartaal van 2023. Regelgevers hebben handhavingsmaatregelen genomen tegen bedrijven vanwege hun activiteiten in jurisdicties verspreid over vier continenten. In deze blog kijken we naar enkele van de belangrijkste regelgevende interventies van de afgelopen maanden en geven we tips hoe bedrijven hun compliance-aanpak kunnen aanpassen om groeiende juridische, financiële, reputatie- en strategische risico's te beperken.

Overzicht van handhavingsacties door toezichthouders tegen vermeende nalevingsfouten

Regelgevers blijven proactief de steeds strengere anti-omkopings- en corruptiewetgeving afdwingen. Enkele recente voorbeelden van grote boetes en schikkingen zijn:

  • US, VK, Singapore en Noord-Korea: in april kondigde het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën de grootste schikking ooit met een niet-financiële instelling aan. Een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde multinationale tabaksfabrikant zal 508 miljoen dollar betalen om vermeende schendingen van Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea op te lossen. Het bedrijf zou sancties hebben omzeild door Amerikaanse banken, Noord-Koreaanse banken, haar Singaporese dochteronderneming en andere tussenpersonen te gebruiken om geld te verplaatsen.
  • VS, Nederland en China: in mei kondigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aan dat een in Nederland gevestigd bedrijf meer dan $62 miljoen zou betalen voor vermeende schendingen van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) voor de verkoop van medische apparatuur in China.
  • VS, Nederland en Angola: In april kondigde de SEC ook een schikking aan met een Nederlands bedrijf wegens een vermeende betaling van steekpenningen aan ambtenaren in Angola in ruil voor contracten. Het bedrijf zal ongeveer $ 8 miljoen betalen in verband met de beschuldigingen.

Drie trends m.b.t. handhaving

Bovenstaande voorbeelden versterken de noodzaak voor bedrijven om voortdurend hun due diligence- en compliance processen te herzien en te versterken. Elk van deze vermeende tekortkomingen op het gebied van due diligence en naleving had niet alleen aanzienlijke financiële en juridische implicaties voor de betrokken bedrijven, maar veroorzaakte ook reputatieschade en kosten voor het afhandelen van het onderzoek en het toepassen van herstelmaatregelen.

Wij zien drie trends n.a.v. deze recente regelgevende acties en de naleving door bedrijven:

1) Risiconiveaus verschillen per bedrijfssector: Het is geen verrassing dat enkele van de belangrijkste handhavingsacties van de afgelopen maanden plaatsvonden in de medische/farmaceutische industrie. Deze brengen grotere risico's van omkoping en corruptie met zich mee, vooral wanneer bedrijven internationaal willen uitbreiden of contracten willen binnenhalen.

2) Extraterritoriale reikwijdte van wetgeving ter bestrijding van omkoping en corruptie: in alle bovenstaande gevallen had een toezichthouder te maken met handhavingsmaatregelen tegen een bedrijf op basis van vermeende acties die plaatsvonden buiten zijn eigen rechtsgebied. De due diligence van bedrijven moet daarom betrekking hebben op wereldwijde gegevens, ongeacht waar ze zich bevinden.

3) Het risico op sancties neemt toe: de toename van wereldwijde sancties tegen Russische entiteiten in het afgelopen jaar is goed gedocumenteerd, maar de handhaving door de Amerikaanse OFAC tegen vermeende schendingen van sancties in Noord-Korea toont aan dat de risico's op sancties veel breder zijn. Bedrijven moeten daarom regelmatig sanctielijsten op nationaal en supranationaal niveau herzien op mogelijke risico's.

Zo helpt LexisNexis om regelgevende risico's te beperken

Als reactie op de toenemende regelgevende interventies moeten bedrijven er een prioriteit van maken om de financiële, juridische, reputatie- en strategische risico's van een tekortkoming in de naleving te beperken. De beste manier om dat te doen, is door gebruik te maken van gegevens en technologie om uw due diligence-proces te versterken.

LexisNexis helpt bedrijven bij het implementeren van een efficiënter en effectiever due diligence-proces om risico's van derden te identificeren en te beperken door bedrijven te voorzien van gezaghebbende gegevens uit de meest relevante bronnen, waaronder:

  • Nieuwsgegevens
  • PEP's en sanctiegegevens
  • ESG-gegevens
  • Bedrijfsgegevens

Meer weten? Vraag een demo aan van Nexis Diligence+™.

U kunt ook onze praktische Due Diligence Checklist downloaden.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456