Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Vier trends m.b.t. het risico op witwassen

Het identificeren en verminderen van risico's op witwassen behoort tot de belangrijkste compliance taken voor elk financieel dienstverlenend bedrijf. Toch maken vier trends het in 2023 moeilijker dan ooit, terwijl steeds strengere wetgeving over de hele wereld de kosten van een AML-fout verhoogt. Onze nieuwe whitepaper bekijkt de belangrijkste trends met betrekking tot het risico op witwassen, vat de belangrijkste wettelijke ontwikkelingen samen waar bedrijven zich van bewust moeten zijn, en legt uit hoe Nexis® Solutions bedrijven kan helpen gegevens en technologie te benutten om hun risicobeheer voor financiële misdrijven te transformeren.

Belangrijkste veranderingen in AML-benaderingen van bedrijven

Het landschap van witwassen verandert snel, en toezichthouders over de hele wereld voeren strengere AML-wetgeving in. Onze whitepaper behandelt de belangrijkste ontwikkelingen in Europa, de regio Azië-Pacific, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Recente initiatieven omvatten:

  • Europa: Een pakket AML- en tegen financiering van terrorisme (CTF)-wetgeving werd goedgekeurd door het Europees Parlement in maart 2023. Dit zou vereisen dat bedrijven die actief zijn in de EU, klantonderzoeken uitvoeren en de transparantie rond gunstige eigendom vergroten.
  • Zuid-Amerika: Brazilië voerde zijn eerste nationale risicobeoordeling voor witwassen en financiering van terrorisme uit in 2021, wat leidde tot de invoering van strengere AML-beleidslijnen voor de sector met een hoger risico op edelmetalen.
  • Azië-Pacific: Het parlement van Singapore keurde in mei 2023 een nieuw digitaal platform goed dat banken in staat stelt informatie over transacties en klanten die een risico op witwassen lijken te dragen, veilig te delen.
  • Midden-Oosten: De VAE ontwikkelde in 2020 zijn eerste strategische plan voor AML en CTF, terwijl de wijziging van 2021 in de Anti-Bribery Law van Saudi-Arabië eisen stelt aan particuliere bedrijven.

Verdere regelgeving wordt nu verwacht, mede gedreven door enkele belangrijke opkomende trends. Bedrijven moeten zich bewust zijn van deze trends:

  • Veranderingen in cryptocurrency: Crypto biedt een steeds moeilijkere omgeving voor overheden en toezichthouders om geld te volgen, wat het risico op witwassen via cryptodiensten verhoogt. Regulering van de sector begint op te komen - bijvoorbeeld in 2023 heeft de Europese Raad nieuwe regels aangenomen om markten voor cryptoactiva te reguleren (MiCA).
  • Toenemende complexiteit van witwassen: Snelle ontwikkelingen in AML-wetgeving en handhaving worden gestimuleerd door witwassers die voortdurend geavanceerdere methoden bedenken. Volgens een recent rapport van Kroll prioriteren bedrijven nu technologie-investeringen om financiële misdrijven te detecteren.
  • Nieuwe technologieën: AI en machine learning worden nu regelmatig gebruikt om verdachte transactiepatronen op te sporen, en McKinsey meldde in 2022 dat de meeste grote Amerikaanse banken machine learning gebruiken of verwachten te adopteren in hun AML-aanpak.
  • Sancties en het conflict in Oekraïne: Na de start van het Oekraïne-conflict legden de EU en diverse landen economische sancties op aan Russische individuen en entiteiten, terwijl Rusland tegenmaatregelen nam. Banken die geld ontvangen zonder gunstige eigendom of bron van rijkdom lopen een verhoogd risico op sanctieschending.

Niet verrassend is het resultaat van strengere AML-wetgeving en een grotere complexiteit van AML-risico een recente groei in toezichthouders die handhavingsmaatregelen nemen tegen schijnbare AML-overtredingen door bedrijven. Banken en andere financiële instellingen werden bijna $5 miljard beboet voor vermeende AML- en andere financiële misdrijffouten in 2022, volgens Fenergo - een stijging van 50% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De toekomst van AML-naleving

De wetgeving rond antiwitwassen (AML) en bestrijding van terrorismefinanciering (CTF) wordt steeds strenger. Dit, samen met een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel, resulteert in toenemende nalevingskosten. Financiële instellingen kunnen geen regionale benadering van naleving hanteren; ze moeten de nuances van de wetgeving van elk land begrijpen en implementeren om dure financiële, juridische, reputatie- en strategische gevolgen te vermijden. Training en ontwikkeling zijn cruciaal om een nieuwe generatie nalevingsprofessionals op te leiden, terwijl investeringen in voortdurende loopbaanontwikkeling AML-experts up-to-date houden.

Het gebruik van technologische tools, gecombineerd met hooggekwalificeerde medewerkers, biedt organisaties waarschijnlijk de meest effectieve aanpak om de stijgende nalevingskosten te beheersen. Desondanks blijft het ontwikkelen en uitvoeren van robuuste AML-nalevingsprogramma's de voornaamste uitdaging voor financiële dienstverleners.

Verbeter je aanpak van AML-risicobeheer met hulp van Nexis Solutions

Om de risico's van nalevingsfouten met betrekking tot witwassen of financiering van terrorisme te verminderen, moeten bedrijven prioriteit geven aan gegevens en technologie voor een sterker due diligence-proces. Nexis Solutions ondersteunt bedrijven bij het implementeren van een efficiënter en effectiever due diligence-proces door gezaghebbende gegevens te leveren, waaronder nieuwsgegevens voor het identificeren van reputatierisico's, PEP's en sanctiegegevens voor derden die mogelijk verhoogde due diligence vereisen, bedrijfsgegevens voor inzicht in de bedrijfsstructuur, directeuren en gunstige eigenaars, en ESG-gegevens voor beoordeling van naleving met groeiende verwachtingen op het gebied van mensenrechten en ESG . We ondersteunen bedrijven bij het implementeren van technologie over deze bronnen om hun aanpak van due diligence en risicobeheer te verbeteren. Bijvoorbeeld:

  • Nexis Diligence+Tm ondersteunt een effectief due diligence-proces met onze uitgebreide archieven en nieuwszoekopdrachten die meer dan 40 jaar teruggaan.
  • Nexis® Data as a Service levert een ongeëvenaarde verzameling van gelicenseerde- en webcontent, diepe archieven en gegevens via onze flexibele data-API's.

Meer weten over AML? Download dan de gratis whitepaper!

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456