26 Jun 2024

Zo ontwikkel je een groeimindset

Het ontwikkelen en bevorderen van de juiste mentaliteit is een essentieel element voor elke leider die de groei van zijn bedrijf wil stimuleren.

Neem het voorbeeld van Microsoft-CEO Satya Nadella, die de succesvolle heruitvinding en het aanhoudende succes van zijn bedrijf toeschrijft aan zijn hardnekkige focus op een ‘groeimindset’. Een groeimindset, een concept dat oorspronkelijk in 2006 door psycholoog Carol Dweck werd bedacht, wordt ondersteund door de overtuiging dat iemand de kennis en vaardigheden kan verwerven die nodig zijn om te slagen – waardoor elke een kans wordt om te leren en te groeien.

Het was deze aanpak die Nadella hanteerde toen ze in 2014 de leiding over Microsoft overnam. En de implementatie van een groeimindset, die innovatie waardeert, zelfs als er sprake is van mislukking, heeft het bedrijf getransformeerd. Deze verschuiving hielp Microsoft om culturele en operationele uitdagingen te overwinnen en zijn positie als leider in de technologie-industrie te behouden.

Innovatie is essentieel voor elke organisatie die wil gedijen in het gecompliceerde landschap van vandaag – en een groeimindset is de katalysator die dit stimuleert. Door deze aanpak te omarmen en te promoten, kunnen innovatieleiders hun werknemers in staat stellen voortdurend te evolueren en verbeteren, buiten de gebaande paden te denken en actief bij te dragen aan de groei van het bedrijf, zonder angst voor mislukking.

Wil jij ook aan de slag met het implementeren van een groeimindset? Hier zijn drie tips:

  1. Benadruk leren en ontwikkelen

Volgens een LinkedIn-onderzoek uit 2019 zei 94% van de werknemers dat ze bij hun werkgever zouden blijven als deze in hun ontwikkeling zou investeren. Leiders kunnen een groeimindset bevorderen door een sterke focus te leggen op continue leer- en ontwikkelingsmogelijkheden, werknemers aan te moedigen nieuwe vaardigheden te zoeken en voldoende middelen te bieden voor professionele ontwikkeling.

  1. Creëer de juiste omgeving voor experimenten

Nadat Nadella had toegezegd een groeimindset bij Microsoft te bevorderen, merkte een medewerker op dat “de cultuur… veranderde van ‘alles weten’ naar ‘alles leren’.” Dat komt omdat er niet langer angst voor mislukking was, wat een belemmering kan vormen innovatie. Leiders kunnen dit tegengaan door een omgeving te creëren waar werknemers zich bevoegd voelen om te experimenteren, risico’s te nemen en ‘snel te falen’. Dat betekent het opbouwen van een cultuur die creativiteit aanmoedigt, inspanningen beloont en mislukkingen erkent als een springplank naar succes.

  1. Stimuleer samenwerking

Samenwerking leidt tot innovatie. Op innovatie gerichte leiders moeten kansen en ruimte creëren voor werknemers om ideeën te delen, samen te werken en constructieve feedback te geven. Bij Slack werd teamleden bijvoorbeeld gevraagd om vóór de vergaderingen ideeën te genereren, en alle ideeën werden gepresenteerd – een praktijk die het ‘groepsdenken’ beperkt en ervoor zorgt dat alle stemmen worden gehoord. Binnen een paar maanden nadat het bedrijf dit had gedaan, zag het bedrijf concrete zakelijke voordelen, waaronder een versneld releasetempo en verbeterde efficiëntie.

Bovendien stimuleert samenwerking niet alleen diverse perspectieven en ideeën die tot innovatieve oplossingen kunnen leiden; het kan ervoor zorgen dat werknemers zich meer betrokken en gemotiveerd voelen.

Data als de basis voor groei

Aan de basis van innovatie en groei ligt data. Hiermee kunnen organisaties krachtige inzichten ontsluiten, vol vertrouwen risico's en kansen voorzien en informatie omzetten in antwoorden en actie. Neem contact op met LexisNexis en vraag ons naar meer informatie over onze  uitgebreide database met nieuws-, bedrijfs-, juridische, regelgevende en patentinformatie, krachtig verrijkt, nauwkeurig gecategoriseerd en betrouwbaar geleverd via een flexibel API-platform van het volgende niveau.