31 Oct 2023

De verborgen kosten van lage datakwaliteit in  Decision Intelligence

In de zoektocht naar bedrijfsgroei tonen organisaties steeds meer interesse in Decision Intelligence (DI). Of je DI nu gebruikt om beslissingen aan te vullen, aan te bevelen of te automatiseren, de effectiviteit van je DI-inspanningen hangt sterk af van de kwaliteit van de data die is gebruikt. Terwijl financiële diensten en wereldwijde bedrijven het gebruik van DI uitbreiden, is het uitfilteren van dat van slechte kwaliteit, zowel binnen interne als alternatieve data, noodzakelijk. In dit blog gaan we in op de factoren en overwegingen die je in gedachten moet houden bij het gebruiken van data.

Waarom datakwaliteit belangrijk is in Decision Intelligence

De kracht van je besluitvormingsproces hangt af van de kwaliteit van je data. Als je werkt met lage kwaliteit of verouderde data, loop je het risico om je bedrijf op hoge kosten te jagen.

Een enquête van Gartner uit 2018 toonde aan dat organisaties $15 miljoen per jaar verliezen door slechte datakwaliteit. Bovendien gaf 60% toe dat ze niet meten hoeveel slechte data hun bedrijven kost. Aangezien organisaties de afgelopen jaren alleen maar afhankelijker zijn geworden van data en slechte kwaliteit een probleem blijft, blijven de kosten stijgen.

5 factoren die bijdragen aan slechte interne datakwaliteit

Hier zijn enkele factoren die doorgaans bijdragen aan de verslechtering van de interne datakwaliteit:

  1. Onnauwkeurige gegevensinvoer: menselijke fouten tijdens de gegevensinvoer kunnen de integriteit van een dataset compromitteren. Typo's, onjuiste categorisatie en overgeslagen velden zijn veelvoorkomende boosdoeners.
  2. Verouderde data: het niet bijwerken van gegevens met actuele informatie kan leiden tot verouderde data, wat besluitvormingsprocessen kan beïnvloeden. Zo vertoonden B2B-marketingcontactdatabases in 2018 een verval van 30% per jaar, maar de combinatie van een wereldwijde pandemie en de “Great Reshuffle”, het fenomeen waarbij werknemers op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging die beter bij hen past, heeft geleid tot een bounce rate van 50% in 2022.
  3. Inconsistentie: verschillende afdelingen of teams die verschillende formats of meeteenheden gebruiken creëren inconsistenties, waardoor de data onbetrouwbaar wordt voor analyse.
  4. Gebrek aan Standaardisatie: zonder een consistente set normen en richtlijnen voor gegevensverzameling, openen organisaties de deur naar fouten en inconsistenties.
  5. Context: zelfs de best onderhouden interne data kan externe context missen. Dit gat kan worden opgevuld door interne data aan te vullen met externe nieuws-, regelgevings-, juridische, marketing- en branchegegevens.

5 overwegingen bij het zoeken van externe data

Alternatieve data brengt een extra laag details met zich mee die traditionele data vaak mist, en optimaliseert de prestaties van je DI-tools.  Het verandert beslissingen van louter op data gebaseerd naar uitzonderlijk inzichtelijk. Maar terwijl het extra dimensies en perspectieven kan bieden die bij interne data misschien ontbreken, kan de kwaliteit van alternatieve data het verschil maken in waarde voor DI. Daarom moet je de volgende overwegingen altijd in gedachten houden wanneer je een dataleverancier zoekt:

  1. Bronvariëteit: zoek naar een breed scala aan data, waaronder nieuws, juridische en regelgevingsgegevens, om vertekende inzichten te voorkomen.
  2. Historie: kies datasets met zowel historische als actuele data voor volledig inzicht en betere voorspellingen.
  3. Bruikbaarheid: opteer voor schone, semi-gestructureerde data om tijdwinst te behalen en waardevolle werkuren te benutten.
  4. Doorzoekbaarheid: ga voor datasets met handige verrijkingen zoals tags en metadata om het zoekproces te vereenvoudigen.
  5. Levering: Kies voor flexibele, gemakkelijk te integreren API's voor snelle toegang en versnelling van het besluitvormingsproces.

Het herkennen van deze factoren kan je helpen je te richten op het verbeteren van zowel de interne als externe datakwaliteit voor effectievere toepassingen van Decision Intelligince.  Met Nexis® Data as a Service krijg je toegang tot een breed scala aan hoogwaardige, verrijkte alternatieve data die je DI-tools kunnen versterken en daardoor je zakelijke beslissingen. Doe geen concessies aan de kwaliteit; maak het de hoeksteen van je strategie voor Decision Intelligence.

Versterk je Decision Intelligence met hoogwaardige alternatieve data. Download ons gratis eBook om er meer over te leren.