22 Mar 2024

LexisNexis®︎ Future of Work-rapport toont positieve houding m.b.t. generatieve AI

AMSTERDAM – 19 maart 2024 – LexisNexis® Legal & Professional, internationale leverancier van (nieuws)data en analyses, heeft de resultaten gepubliceerd van het LexisNexis Future of Work Report. Hieruit komt onder andere naar voren dat er wereldwijd een zeer positieve houding bestaat ten opzichte van generatieve AI (GenAI). Uit het onderzoek, gehouden onder meer dan 500 professionals in diverse sectoren, bleek dat 72% van de professionals een positieve impact van GenAI op het dagelijkse werk verwacht. Daarentegen verwacht 82% dat GenAI repetitieve administratieve taken zal overnemen, waardoor organisaties de productiviteit kunnen verhogen en groei kunnen versnellen.

Uit het rapport blijkt ook dat, ondanks dreigende zorgen over werkzekerheid en werkplezier, slechts 4% GenAI daadwerkelijk als een bedreiging voor de werkzekerheid ziet. Bijna de helft (45%) zegt dat de werktevredenheid is verbeterd dankzij GenAI. Dit positieve perspectief strekt zich uit tot de impact die professionals zien op de algehele prestaties van de organisatie, 74% is hier optimistisch over.

“De recente en snelle opkomst van GenAI markeert een cruciale verschuiving in de manier waarop organisaties opereren en hun strategie bepalen. LexisNexis heeft dit onderzoek gedaan om licht te werpen op de manier waarop GenAI-technologie de manier waarop we ons werk uitvoeren kan verbeteren”, aldus Todd Larsen, President van Nexis Solutions, een onderdeel van LexisNexis. “Wij geloven dat organisaties door samenwerking en meer begrip van GenAI de kansen die het biedt kunnen omarmen. Daarom is dit precies waar we ons bij LexisNexis op richten.”

Andere bevindingen uit het rapport zijn:

  • De waarde en mogelijkheden van GenAI voor meerdere sectoren: GenAI wordt gezien als een toegevoegde waarde in een groot aantal sectoren, waaronder riskmanagement en de juridische sector, marketing en sales, bedrijfs-IT, strategie en financiën. Industrieën die het meest van GenAI zullen profiteren zijn onder andere adviesbureaus, juridische dienstverlening, financiële dienstverlening en media en entertainment.
  • Verschuiving in acceptatie en gebruik van GenAI: 96 procent van de zakelijke professionals zegt dat technologie cruciaal is voor het succes van de organisatie. 92% is nieuwsgierig naar het creatieve potentieel van GenAI, waarbij 86% aangeeft bereid te zijn GenAI te omarmen voor zowel creatief als zakelijk werk. GenAI wordt ook gezien als een nuttig hulpmiddel en een operationele gamechanger: 69% van de respondenten gebruikt GenAI om te helpen bij dagelijkse taken.

Vertrouwen in GenAI afhankelijk van transparantie en nauwkeurigheid van output

Hoewel organisaties optimistisch zijn over AI, bestaat er een zekere zin van wantrouwen. De zorgen variëren van kwesties op het gebied van dataprivacy tot ethische vragen over vooringenomenheid en transparantie van besluitvorming. Negen op de tien professionals beschouwen de kwaliteit en nauwkeurigheid van de resultaten als de belangrijkste overweging bij het selecteren van een GenAI-tool en 86% zegt dat het vaststellen van ethische richtlijnen en standaarden cruciaal is. Als het gaat om het opbouwen van vertrouwen zegt maar liefst 97% dat menselijke validatie van GenAI-resultaten belangrijk is.

Download het volledige Future of Work-rapport van LexisNexis via: https://professional.lexisnexis.com/nl-nl/generativeaireport

Over LexisNexis Legal & Professional

LexisNexis® Legal & Professional biedt juridische, regelgevende en zakelijke informatie en analyses die klanten helpen hun productiviteit te verhogen, de besluitvorming te verbeteren, betere resultaten te bereiken en de rechtsstaat over de hele wereld te bevorderen. LexisNexis Legal & Professional, dat klanten in meer dan 150 landen heeft, is onderdeel van RELX, een wereldwijde uitgeverij van op informatie gebaseerde analyse- en beslissingsoplossingen voor zakelijke klanten.