23 Aug 2023

Hoe Decision Intelligence-technologie de manier kan veranderen waarop jouw bedrijf beslissingen neemt

Besluitvorming is de belangrijkste taak van elke CEO, maar velen van jullie zijn te lang bezig met beslissingen en vertrouwen nog steeds op je 'buikgevoel'. Decision Intelligence-technologie wordt gezien als een oplossing voor de toenemende complexiteit van bedrijfsbesluitvorming. Ons nieuwe e-Book legt uit hoe enkele van 's werelds grootste bedrijven deze opkomende technologie hebben gebruikt om hun besluitvorming te transformeren - en hoe onze gegevens deze nog effectiever kunnen maken.

Hoe en waarom bedrijven hun manier van besluitvorming veranderen

Uit een onderzoek van Bain blijkt dat de effectiviteit van beslissingen voor 95% correleert met de financiële prestaties van bedrijven. Toch worden beslissingen binnen bedrijven vaak te traag en te omslachtig genomen. Een onderzoek van McKinsey onder meer dan 1.200 leidinggevenden toonde aan dat managers bij Fortune 500 bedrijven gemiddeld 530.000 dagen per jaar verspillen aan het nemen van beslissingen.

Bovendien is de besluitvorming de afgelopen tien jaar steeds ingewikkelder geworden. Een van de redenen is digitalisering van het bedrijfsleven - en van de wereld - wat betekent dat er voortdurend gegevens worden gegenereerd. Bedrijven zijn veel tijd kwijt om relevante inzichten uit deze gegevens te halen om hun beslissingen te ondersteunen. Een andere reden is dat leidinggevenden niet langer alleen beslissingen kunnen nemen op basis van de vraag of ze er winst mee kunnen maken, maar ze moeten rekening houden met de toenemende verwachtingen van consumenten, investeerders en werknemers rondom ESG-compliance.

Sommige bedrijven zijn deze uitdaging aangegaan door Decision Intelligence te gebruiken, een nieuwe toepassing van AI op concrete problemen en beslissingen waar bedrijven mee te maken hebben. Het maakt gebruik van decision mapping, AI, machine learning en automatiseringstechnologieën om praktische aanbevelingen te doen als antwoord op een specifieke vraag. Sommige bedrijven gebruiken Decision Intelligence om medewerkers te helpen bij het nemen van beslissingen; andere zijn nog wat verdergegaan en hebben tools ontwikkeld die automatisch beslissingen uitvoeren.

Decision Intelligence: een concurrentievoordeel voor early adopters

Organisaties zien nu al voordelen van het gebruik van decision intelligence technologie. Enkele voorbeelden:

  • Een multinational in consumentengoederen heeft Decision Intelligence geïmplementeerd om snellere beslissingen te kunnen nemen om de veerkracht van de toeleveringsketen te verbeteren door voorspellingen en gegevensanalyse.
  • Een bank in Brazilië gebruikt AI om beslissingen te nemen over kredietverlening en het doen van aanbevelingen over financiële informatie voor zijn klanten.
  • Een Brits telecombedrijf gebruikt Decision Intelligence om de beslissingen die het voor zijn klanten neemt te verbeteren, door al hun interacties met het bedrijf te volgen voor alle diensten die het aanbiedt.
  • Een Chinees conglomeraat heeft een intern "laboratorium" voor Decision Intelligence opgezet, gericht op het verbeteren van aanbevelingen aan gebruikers over content en de prijsstelling van goederen en diensten.
  • Decision Intelligence heeft een team van de Amerikaanse National Football League geholpen om hun inkomsten met 14% te verhogen.

Een analyse van het gebruik van Decision Intelligence laat zien dat dit voordelen van de technologie zijn:

  1. Efficiëntie: Decision Intelligence bespaart werknemers tijd die ze zouden hebben besteed aan het doorspitten van gegevens, en het geeft vrijwel direct aanbevelingen en beslissingen. Hierdoor krijgen leidinggevenden meer tijd om zich op andere zaken te richten.
  2. Praktisch: Decision Intelligence geeft een concrete aanbeveling op basis van parameters die zijn ingesteld door de gebruiker, wie geen technologie- of dataspecialist hoeft te zijn.
  3. Continue verbetering: Decision Intelligence-toepassingen omvatten een feedbacksysteem systeem dat in de loop van de tijd leert - zowel van nieuwe gegevens die het binnenkrijgt als van medewerkers die de beslissingen beoordelen. De kwaliteit van de beslissingen zou dus na verloop van tijd moeten verbeteren.
  4. Toekomstgericht: Decision Intelligence kan zowel historische als actuele gegevens analyseren om voorspellingen te doen die voor gebruikers gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn.

Het is dan ook geen verrassing dat het gebruik van Decision Intelligence de komende jaren naar verwachting zal toenemen. Noord-Amerika laat de grootste groei zien, maar de trend is wereldwijd - gevoed door de toenemende mate van hybride werken sinds het begin van de pandemie. International Data Corporation voorspelt dat een derde van de grote organisaties eind 2023 gebruik zal maken van Decision Intelligence.

Meer weten over de mogelijkheden van Decision Intelligence? Download dan nu ons gratis e-book 'De toekomst van besluitvorming'.