13 Jun 2023

Datavaardigheden voor recent afgestudeerden

In de moderne wereld is een nieuwe en krachtige valuta ontstaan: data. Nu industrieën over de hele wereld steeds meer vertrouwen op data om besluitvorming te stimuleren en strategische planning te sturen, is er een toenemende vraag naar professionals met datavaardigheden. Voor pas afgestudeerden zijn deze vaardigheden niet alleen optionele add-ons; het zijn essentiële competenties. Deze blogpost gaat dieper in op de belangrijke datavaardigheden die pas afgestudeerden zouden moeten hebben en onderzoekt hoe het beheersen ervan deuren kan openen naar een breed scala aan functies.

Datavaardigheden voor recent afgestudeerden

Om zich te onderscheiden zouden pas afgestudeerden moeten begrijpen hoe ze inzichten kunnen vinden met behulp van data. Datavaardigheden zijn veel meer dan het interpreteren van cijfers; het is een marketingteam dat probeert doelgroepen te segmenteren met behulp van de juiste formuliervelden. Het is een non-profitorganisatie die probeert te achterhalen hoeveel geld een potentiële klant verdient om een ​​grote donatie aan te vragen. Het is ook een financieel team dat een grafiek maakt om kwartaalinkomsten aan leidinggevenden te presenteren.

Om welke datavaardigheden gaat het dan? Om voorbereid te zijn zouden pas afgestudeerden zich kunnen richten op het beheersen van de volgende vaardigheden:

Data Discovery: het identificeren en lokaliseren van relevante gegevens voor een onderzoeksproject. Het kan gaan om online zoekopdrachten, het identificeren van databases of mogelijk zelfs het creëren van eigen gegevens door middel van enquêtes of experimenten.

Gegevensonderzoek/kritische evaluatie: dit omvat het evalueren van de kwaliteit en relevantie van de gegevens die worden gebruikt. Niet alle gegevens zijn goede gegevens, dus het kritisch kunnen beoordelen van de betrouwbaarheid, validiteit en mogelijke vooroordelen in gegevensbronnen is cruciaal.

Onderzoeksontwerp: het is belangrijk om te begrijpen hoe een onderzoeksstudie moet worden opgezet. Dit omvat het begrijpen van verschillende onderzoeksmethoden, het formuleren van onderzoeksvragen en hypothesen, en hoe je ervoor kunt zorgen dat uw onderzoek ethisch en betrouwbaar is.

Gegevensvisualisatie: zelfs in onderzoek is het belangrijk om gegevens op een duidelijke, begrijpelijke manier visueel te kunnen presenteren, bijvoorbeeld met grafieken, diagrammen of andere visuele weergaven van bevindingen.

Gegevensinterpretatie en -communicatie: bevindingen kunnen interpreteren en duidelijk aan anderen kunnen communiceren, is een van de belangrijkste vaardigheden in onderzoek. Dit houdt niet alleen in dat je jouw resultaten zelf begrijpt, maar ook dat je ze kunt uitleggen op een manier die anderen ook kunnen begrijpen.

Datamanagement: het organiseren van gegevens is cruciaal in een onderzoekscontext. Bijvoorbeeld het gebruik van databases of andere systemen om gegevens op te slaan en te organiseren.

Literatuuronderzoek: dit omvat het systematisch zoeken naar en beoordelen van ander onderzoek dat relevant is voor jouw onderwerp. Dit kan helpen de huidige stand van het onderzoek in een vakgebied te begrijpen, hiaten in de literatuur te identificeren en context te bieden voor eigen bevindingen.

Gegevensvaardigheden oefenen met Nexis Uni

Voor hogescholen en universiteiten over de hele wereld bevat de onlinedatabase van Nexis Uni meer dan 15.000 nieuws-, zakelijke en juridische bronnen en dient het als oefenterrein voor studenten om hun datavaardigheden aan te scherpen.

Meer weten? Vraag een gesprek aan via het formulier.