31 May 2024

Blijf alert op reputatierisico met deze zeven tips

Voor het opbouwen van een sterk merk is kwalitatieve content onmisbaar. Maar als het gaat om het beheren van reputatierisico's, is de context cruciaal. Reputatie wordt gevormd door perceptie, en om reputatierisico's echt te begrijpen, moet je die perceptie eerst meten. Onderzoekers schreven in de Harvard Business Review: "Een gedetailleerde en gestructureerde analyse van wat de media zeggen, is bijzonder belangrijk omdat de media de percepties en verwachtingen van alle belanghebbenden weergeven."

Waakzaam zijn voor reputatierisico's betekent dat je de context goed begrijpt. Het betekent gebruikmaken van inzichten uit de media om een grondige analyse uit te voeren van je merk, organisatie of campagne in de media. Waar wordt erover gesproken, hoe wordt erover gesproken, wie praat erover, wat wordt er gezegd, bereikt je doelgroep het, hoe reageren ze erop en hoe verhoudt je merk zich tot de concurrentie?

De volgende zeven tips dienen als een leidraad terwijl je de kracht van media benut voor het uitvoeren van een review voor je merk, organisatie of campagne

  1. Verzamel een breed scala aan data: Beperk je niet tot specifieke mediabronnen bij het monitoren van vermeldingen. Een persoonlijke blogpost over je merk kan bijvoorbeeld snel viraal gaan in het huidige medialandschap. Het is belangrijk om alle mogelijke bronnen te gebruiken, zoals nieuwsberichten, blogs en sociale media, om een volledig beeld te krijgen.
  2. Volg de digitale voetstappen: Besef dat het internet een uitgestrekte ruimte is. Verken verschillende websites waar vermeldingen van je merk verschijnen en volg de links om de context beter te begrijpen. Lees reacties om inzicht te krijgen in de perceptie van je merk en let op wie de inhoud deelt en waarom.
  3. Blijf actief op sociale media: Pas dezelfde benadering toe op sociale media. Analyseer hoe je merk wordt gepresenteerd, hoe gebruikers erop reageren en hoe betrokken ze zijn. Begrijp je doelgroep en pas je strategie hierop aan.
  4. Werk samen met andere afdelingen: Werk samen met andere teams om inzichten op te doen. Dit biedt meer context over het gedrag van klanten en onthult nieuwe kansen om samen te werken.
  5. Monitor de media: Mediamonitoringtools bieden vaak dagelijkse samenvattingen van vermeldingen, maar het is slim om ook zelf op zoek te gaan naar aanvullende informatie. Wees proactief en zorg ervoor dat je geen vermeldingen mist.
  6. Wees creatief met zoektermen: Zoek niet alleen op de naam van je merk, maar ook op verwante termen, concurrenten en relevante zoekwoorden. Dit verbreedt je zoekopdracht en kan verrassende inzichten opleveren.
  7. Documenteer je bevindingen: Houd een overzicht bij van alle vermeldingen en analyseer regelmatig de resultaten. Zorg ervoor dat deze informatie voor iedereen toegankelijk is, zodat het een waardevolle bron van informatie wordt voor je hele organisatie.

Al met al benadrukt deze benadering van merkopbouw en reputatiemanagement het belang van een uitgebreide en proactieve aanpak. Door de kracht van media monitoring te benutten, kunnen organisaties niet alleen de perceptie van hun merk begrijpen, maar ook risico's identificeren en kansen benutten. Het verzamelen van een breed scala aan data, het analyseren van digitale sporen en het actief monitoren van sociale media zijn slechts enkele strategieën die kunnen helpen bij het creëren van een sterke merkpositie en het effectief beheren van reputatierisico's. Door samen te werken tussen afdelingen en documentatie van bevindingen te handhaven, kunnen organisaties voortdurend leren en verbeteren, en zo een solide basis leggen voor langdurig succes. Wil je weten hoe wij je daarbij kunnen helpen? Vul dan het formulier hieronder in.