12 Dec 2023

Ontdek witwassen vóór de boete

Bedrijven krijgen steeds hogere boetes opgelegd wegens vermeende schendingen van antiwitwas regelgeving. De totale boetes wereldwijd waren in 2022 maar liefst 50% hoger dan in 2021. Naast de financiële impact veroorzaken nalevingsschendingen aanzienlijke juridische, reputatie- en strategische schade aan bedrijven. Het is daarom cruciaal dat banken en andere bedrijven verdachte financiële activiteiten kunnen opsporen voordat ze een regelgevingskwestie worden. In het nieuwste blog in onze AML-serie bekijken we negen manieren waarmee bedrijven risico's op witwassen kunnen opsporen.

1. Monitor jouw eigen gegevens

"Follow the money" is een veelgehoorde kreet in elk onderzoek, en dit geldt met name in het AML-domein. Financiële dienstverleners hebben toegang tot uitgebreide gegevens over transacties van hun klanten. Ervaren personeel kan deze gegevens doorzoeken om gedragspatronen van klanten te detecteren, die lijken op eerdere voorbeelden van het witwassen van geld. Deze patronen kunnen verder onderzoek rechtvaardigen. Waar moeten bedrijven op letten? De OESO identificeert mogelijke indicatoren van witwassen van geld door klanten, waaronder:

  • Ongewone inkomensniveaus van een rekeninghouder;
  • Onverklaarbare stijging van het vermogen;
  • Ongewone niveaus van schulden;
  • Ongebruikelijke bestemmingen van geldtransfers en abnormaal hoge uitgaven.

2. Gebruik externe gegevens

Bedrijven kunnen inzicht geven in personen of entiteiten die betrokken kunnen zijn bij witwassen van geld door contextuele gegevens te gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • Nieuwsberichten kunnen aangeven of een potentiële derde partij of cliënt een reputatie heeft op het gebied van beschuldigingen van witwassen van geld of nalevingsgebreken;
  • Juridische dossiers tonen aan of een entiteit historisch gezien betrokken is geweest bij witwassen van geld of andere financiële misdrijven;
  • Bedrijfsgegevens kunnen onthullen dat een derde partij een brievenbusfirma gebruikt of een andere ondoorzichtige bedrijfsstructuur heeft. Hoewel dit niet noodzakelijk betekent dat er sprake is van witwassen van geld, kan het wijzen op een hoger risico dat verder onderzoek verdient;
  • Financiële gegevens kunnen wijzen op de solvabiliteit van een bedrijf of de bron van rijkdom van een individu, die kan worden vergeleken met transactiegegevens.

3. Inzicht in de risico's in jouw branche

De sector waarin jouw bedrijf opereert, kan het risico op witwassen van geld verhogen of verlagen. Financiële dienstverlening en bankieren dragen bijvoorbeeldeen hoger inherent risico met zich mee vanwege de hoge volumes geldstromen over grenzen heen. En bij het zakendoen met bedrijven in risicosectoren, moeten bedrijven een hogere standaard van due diligence overwegen dan bij een consumentengoederen- of detailhandelsbedrijf.

4. Begrijp risico's in jouw rechtsgebied

Sommige landen hebben een reputatie voor witwassen van geld. Het Corruption Perceptions Index van Transparency International beoordeelt landen op waargenomen verwachtingen van financiële criminaliteit. Internationale sanctieregimes wijzen ook op landen die extra screening vereisen. Bedrijven kunnen deze informatie gebruiken om te beslissen hoe uitgebreid ze derde partijen en cliënten moeten onderzoeken op het risico van witwassen van geld. Een entiteit die lokaal opereert in een land zoals Noorwegen, dat een sterke reputatie heeft voor AML en anticorruptie-inspanningen, draagt doorgaans minder risico dan een entiteit die opereert in landen die internationale sancties ondergaan, zoals Rusland en Iran.

5. Gebruik technologie om onderzoeken te automatiseren

Technologie kan bedrijven helpen de bovenstaande drie stappen effectiever en efficiënter uit te voeren. Zo gebruiken veel banken kunstmatige intelligentie en machine learning om automatisch door hun transactiegegevens te crawlen en onregelmatigheden of patronen te markeren die lijken op activiteiten van het witwassen van geld. Technologieplatforms zoals Nexis Diligence+[emoticon:7d377b609b6f44bf9290e3d8a0b9a733] bedrijven kunnen ondersteunen bij hun due diligence-processen door grote hoeveelheden relevante gegevens samen te brengen en risico's van derden te markeren voor verder onderzoek.

6. Volg trends in witwassen van geld

Criminelen vinden voortdurend nieuwe en meer geavanceerde manieren om toezichthouders, onderzoekers en nalevingsteams te ontwijken. Bedrijven moeten deze trends volgen om hun AML-strategie te begeleiden. Een voorbeeld is criminelen die technologie om geld wit te wassen gebruikten na de toename van thuiswerken en digitaal bankieren tijdens de COVID-19-pandemie. Op dezelfde manier moeten bedrijven trends in regelgeving volgen om te bepalen waar ze het beste hun AML-inspanningen kunnen richten om witwassen van geld te identificeren voordat ze in overtreding zijn.

7. Monitor AML continu

Risico's op witwassen van geld veranderen voortdurend, dus bedrijven moeten proberen verdachte illegale activiteiten continu te identificeren. Regelmatige controle van klantgegevens betekent dat een bank snel verdachte activiteiten kan opsporen en blokkeren voordat deze worden voltooid, en voordat de bank aansprakelijk wordt voor een overtreding van witwassen van geld. Derde partijen en klanten moeten worden gescreend tegen de nieuwste juridische en sanctiegegevens om eventuele wijzigingen te detecteren die hun risico op witwassen van geld kunnen vergroten.

8. Ga het niet alleen aan

Banken kunnen informatie verkrijgen over mogelijk witwassen van geld door informatie te delen met toezichthouders en elkaar, zowel over algemene trends die ze hebben opgemerkt, als onregelmatigheden in individuele accounts. Het laatste is niet altijd mogelijk vanwege regelgeving voor gegevensbescherming, maar sommige toezichthouders hebben onlangs faciliteiten opgezet om formeel informatie-uitwisseling tussen banken en overheidsinstanties toe te staan en aan te moedigen, met name in Nederland en Singapore.

9. Train personeel en communiceer duidelijk over AML-verwachtingen

AML-beleid moet als prioriteit vanuit de top van de organisatie duidelijk worden gecommuniceerd, en al het personeel dat met transacties omgaat moet worden getraind om tekenen van mogelijk verdachte activiteit te herkennen. Daarnaast moeten zij ook goed weten hoe en wanneer verdachte activiteiten aan het bestuur en de toezichthouders gemeld moeten worden. De OESO adviseert dat als financiële instellingen ongebruikelijke activiteiten in een account hebben geïdentificeerd, ze verder onderzoek moeten uitvoeren of de klant moeten vragen de oorsprong en het doel van de fondsen toe te lichten, en de gegeven uitleg beoordelen.