14 Dec 2023

Leren van witwasboetes: 5 lessen voor bedrijven

Vermeende schendingen van Anti-Witwasregelgevingen leiden tot steeds grotere boetes voor bedrijven. In dit blog gaan we dieper in op vijf recente handhavingsacties door toezichthouders van over de hele wereld. Deze vertalen we naar tips. Hiermee kunnen bedrijven hun naleving verbeteren en het risico van witwassen van geld beter beheersen. 

1.Kies voor een op risico gebaseerde benadering van due diligence, aangedreven door internationale gegevens 

Vorig jaar beboette de Financial Conduct Authority van het VK een bank met meer dan £1,5 miljoen wegens vermeend onvoldoende controles op klanten in landen met een hoger risico. De nadruk lag op het witwassen en financiering van terrorisme en het nalaten van de juiste controles op klanten die zijn geclassificeerd als Politically Exposed Persons (PEP's). Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is om jouw due diligence proces te versterken met niet alleen gegevens over derde partijen in jouw eigen land of regio, maar ook internationale lijsten en databases te raadplegen. 

2.Herzie regelmatig jouw AML-programma om te voldoen aan zich ontwikkelende wetgeving 

Een bank in Pakistan kreeg vorig jaar een boete van $55 miljoen opgelegd door een Amerikaanse toezichthouder wegens vermeende tekortkomingen in AML-naleving, waaronder het niet handhaven van een "effectief risicobeheerprogramma of -controles." Dit weerspiegelt de steeds strengere regelgevende vereisten voor bedrijven die internationaal opereren. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze AML-wetten en -regels begrijpen en volgen in alle rechtsgebieden waarin ze actief zijn, en zich niet beperken tot alleen 'vinkjes zetten'. 

3.Verzamel zoveel mogelijk informatie over klanten en derden 

Dit jaar kondigden Britse toezichthouders aan dat ze meer dan $7 miljoen in beslag hadden genomen van een bankrekening die betrokken was bij corruptieschema Operation Car Wash in Brazilië. Deze actie waarschuwt bedrijven voor de moeilijkheid van het achterhalen van de uiteindelijke begunstigden achter ondoorzichtige bedrijfsstructuren. UBO-data en bedrijfsgegevens van platforms zoals Nexis Diligence+[emoticon:7d377b609b6f44bf9290e3d8a0b9a733] kunnen helpen een vollediger beeld van een bedrijf te krijgen 

4.Zorg voor voldoende middelen en training voor jouw compliance-team 

De financiële toezichthouder van Duitsland legde eind 2021 een boete van €4,25 miljoen op aan een digitale bank. Vermeende tekortkomingen in de IT-monitoring en due diligence van de bank kwamen aan het ligt. De toezichthouder stelde dat de bank ervoor moet zorgen dat ze voldoende personeel en technische expertise heeft om aan haar AML-verplichtingen te voldoen. De les is duidelijk: voorzie jouw compliance-team van voldoende middelen en train al jouw personeel om alert te zijn bij tekenen van witwassen. 

5.Handel snel om nalevingsgebreken te corrigeren 

Amerikaanse toezichthouders legden in juli 2023 een Duitse bank een boete van $186 miljoen op wegens vermeende onvoldoende aanpak van problemen in hun AML-controles. De kwesties waren eerder gemeld door de autoriteiten in 2015 en 2017, en de toezichthouder oordeelde dat ze nog steeds niet adequaat waren aangepakt. De les is hier: wanneer een bedrijf een potentieel probleem met witwassen identificeert, moet het een prioriteit maken om actie te ondernemen en het probleem te verhelpen door de nalevingsprocessen te verbeteren. Toezichthouders komen zeker nog een keer terug in de toekomst en zullen een trage reactie op vermeende witwasfouten zeker bestraffen. 

Wat kunnen bedrijven doen om hun regelgevingsrisico te beperken? 

Investeren in AML en due diligence kan bedrijven helpen dure boetes te vermijden en kan ook rendement op investering bieden, omdat uit onderzoeken blijkt dat steeds meer consumenten, investeerders en werknemers willen kopen van, investeren in en werken voor bedrijven die zich inzetten voor ethische bedrijfspraktijken. Technologieplatforms zoals Nexis Diligence+[emoticon:7d377b609b6f44bf9290e3d8a0b9a733] kunnen bedrijven helpen door derde partijen en klanten te screenen aan de hand van uitgebreide nieuws-, juridische, bedrijfs-, ESG- en andere gegevensbronnen. Meer weten? Vraag een gratis demo of proefabonnement aan via het formulier.