23 Aug 2023

De gevolgen van hybride werken

Met een nog steeds groeiend aantal werknemers dat op zijn minst gedeeltelijk op afstand wil werken, worden werkgevers over de hele wereld geconfronteerd met een nieuwe arbeidsrealiteit. Deze trend, versneld door de pandemie, kan een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfs- en werkomgeving van een bedrijf. Maar met de juiste cloudgebaseerde tools kan deze impact een positief resultaat opleveren voor zowel het bedrijf als het personeel.

Uiteenlopende verwachtingen

Uit metingen blijkt dat een groot deel van de beroepsbevolking in Nederland sinds het begin van de pandemie in 2020 geheel of gedeeltelijk op afstand werkt. Uit onderzoek in de US blijkt dat 50% van de werknemers van plan is om voor goed thuis te werken.  

Iedereen lijkt te begrijpen dat de wereldwijde werkomgeving hybride zal worden. Over de details moet echter nog worden onderhandeld. Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat meer dan driekwart van de C-suite executives verwacht dat hun typische 'kern'-medewerker drie of meer dagen per week op kantoor is. Daarentegen zou bijna driekwart van de 5.000 werknemers die McKinsey wereldwijd heeft ondervraagd er de voorkeur aan geven om twee of meer dagen per week thuis te werken.

Hoe organisaties moeten reageren

Werkgevers doen er goed aan te luisteren en met hun personeel in gesprek te gaan om beter te begrijpen waar ze nu staan en hoe ze zichzelf en het bedrijf in de toekomst zien. De geleidelijke overgang naar duurzame hybride werkmodellen vereist extra inspanningen van alle betrokkenen, aangezien het verschillende vragen oproept in de kern van de bedrijfsvoering:

  • Wat voor soort werk kan beter persoonlijk worden gedaan in plaats van virtueel?
  • Hoe kan een bedrijf de ervaring en invloed balanceren tussen degenen die op afstand werken en degenen die op locatie werken?
  • Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat beide groepen medewerkers gelijk gewaardeerd en beloond worden?

Helaas biedt geen van deze vragen tegenwoordig een one-size-fits-all oplossing. Bedrijven en hun leidinggevenden zullen door een continu proces moeten blijven proberen, testen, leren en aanpassen. Ze moeten duidelijk leiderschap bieden en een transparante weg vooruit die zowel de visie van de leidinggevenden als de verwachtingen van de medewerkers omvat en samenbrengt. Twee belangrijke inzichten kunnen leiders ondersteunen tijdens deze transformatie:

  • Een duurzame transformatie mag geen korte termijn inspanning zijn. Het moet eerder worden gezien in de bredere context van de bedrijfsactiviteiten en de overkoepelende strategie van een bedrijf.
  • Vertrouw op de transformerende kracht van experimenteren en leren, ook als het resultaat niet is wat werd gewenst.

Cloudgebaseerde data-as-a-service-oplossingen: een stap vooruit?

De weg vooruit is eenvoudig: welke mate of systeem van hybride werken een bedrijf ook omarmt, het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat elke werknemer toegang heeft tot alle benodigde informatie en gegevens, waar en wanneer ze het nodig hebben. Anders zou werken op afstand nooit een succes kunnen worden, omdat het zou betekenen dat personen die niet ter plaatse werken worden uitgesloten van vitale gegevens en informatieprocessen die cruciale zakelijke beslissingen aanzienlijk belemmeren.

Cloudgebaseerde oplossingen stellen bedrijven in staat om hun kernfuncties voort te zetten of zelfs te verbeteren, zelfs als hun werknemers op afstand werken. Het is al aangetoond dat data-as-a-service en software-as-a-service-oplossingen compliance-processen efficiënter en effectiever maken, waardoor risico's van derden beter worden beheerd. Een SaaS-oplossing zoals Nexis Diligence+ faciliteert een work-from-anywhere-model, waardoor kritische due-diligence onderzoeken kunnen worden voortgezet, of het nu ter plaatse of op afstand wordt uitgevoerd.
Bovendien is Nexis Diligence+ ontworpen voor een internationaal publiek, met interfaces in meerdere talen en inhoud die is verzameld door uitgevers over de hele wereld, inclusief inhoud in de moedertaal, voor echte flexibiliteit. Het enige dat nodig is, is een internetverbinding.

Meer weten? Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op.