14 Nov 2023

Nieuwe EU-richtlijnen voor klantonderzoek

De EU heeft recentelijk nieuwe richtlijnen gepubliceerd over klantonderzoek van derden met betrekking tot sanctierisico's, met name voor bedrijven die actief zijn in Rusland en Wit-Rusland. Daarnaast blijkt uit een enquête van de Britse financiële toezichthouder dat veel bedrijven tekortkomingen hebben in hun beheer van sanctierisico's en klantonderzoek.  

Veel nieuwe ontwikkelingen dus. In deze blog bekijken we daarom deze en andere ontwikkelingen op het gebied van wereldwijde sancties en onderzoeken we hoe bedrijven hun beheer van sanctierisico's kunnen verbeteren. 

EU stelt nieuwe verwachtingen in voor klantonderzoek naar sancties 

De Europese Commissie heeft nieuwe richtlijnen uitgebracht om bedrijven in Europa te begeleiden bij het identificeren en vermijden van sanctierisico's bij zakendoen met derden buiten de EU, met de nadruk op sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. Dit komt als reactie op een groter risico van sanctieovertredingen. De richtlijnen omvatten: 

  • Toepassen van op risico gebaseerd klantonderzoek: bedrijven moeten "een verbeterd model voor klantonderzoek" ontwikkelen om te reageren op stijgende sanctierisico's. Dit is met name belangrijk voor bedrijven in sectoren met een hoog risico en met complexe toeleveringsketens. 
  • Overweeg het risico van derde partijen: derde partijen vormen een kwetsbaarheid voor bedrijven, en ze daarom moeten "contractuele regelingen" met deze bedrijven monitoren om sanctierisico's te overwegen en te verminderen. 
  • Monitor risico-indicatoren: let op "waarschuwingssignalen" voor verhoogde sanctierisico's, zoals betrokkenheid van tussenpersonen en schijnbedrijven in verdachte transacties, veranderingen in eigendom of uiteindelijke belanghebbenden rond sanctie-invoering. 

Tekortkomingen in naleving sancties geïdentificeerd  

De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële toezichthouder, heeft de resultaten vrijgegeven van hun enquête onder meer dan 90 bedrijven om beter te begrijpen over hoe ze ervoor zorgen dat ze geen internationale sancties overtreden. Uit de reacties van bedrijven blijken verschillende veelvoorkomende tekortkomingen, waaronder: 

  • Onvoldoende middelen: sommige bedrijven hebben niet voldoende middelen toegewezen om effectieve sanctiescreening uit te voeren. Compliance-teams wordt geadviseerd te investeren in technologie om te controleren en signaleren wanneer een derde partij op een sanctielijst verschijnt.  
  • Inefficiënte screening: sanctiescreeningtools kunnen slecht zijn gekalibreerd of aangepast. Hoewel de toezichthouder opmerkte dat veel bedrijven externe systemen gebruiken ter ondersteuning van hun sanctiescreening, moeten ze de risico's nog steeds zelf begrijpen en eventuele problemen adequaat aanpakken. 
  • Gebreken in klantonderzoek: Customer Due Diligence- en Know-Your-Customer-procedures schieten vaak tekort. De toezichthouder merkte op dat "we nog steeds gevallen van lage kwaliteit CDD- en KYC-beoordelingen en achterstanden blijven vinden." 
  • Achterstanden in rapportage: veel bedrijven deden er te lang over om vermoedelijke schendingen van sancties te melden nadat ze waren gedetecteerd. Dit is met name een probleem sinds de invoering van sancties tegen Rusland. 

Wat kun jij doen? 

Deze regelgevende stappen weerspiegelen de toenemende sanctierisico's sinds het begin van het conflict in Oekraïne. Niet alleen Britse bedrijven moeten zich zorgen maken over de bevindingen van de FCA-enquête, waaruit blijkt dat veel bedrijven niet adequaat zijn voorbereid om sanctie-overtredingen te identificeren en te beheren, met mogelijk financiële, juridische, reputatie- en strategische risico's als gevolg.  Dit geldt zeer waarschijnlijk ook voor andere bedrijven in Europa. 

Zowel de EU als de FCA benadrukken een consistente aanpak om de groeiende sanctierisico's te verminderen. De FCA adviseert bedrijven om een 'op risico gebaseerde benadering' te volgen door hun risiconiveau te begrijpen en dit op proportionele wijze te beheren. De Europese Commissie raadt aan om het sanctierisico van derde partijen te beoordelen en verbeterde klantonderzoeken uit te voeren waar het risico verhoogd is. 

Om een effectief op risico gebaseerd sanctiemodel te ondersteunen, is toegang tot gezaghebbende, betrouwbare en uitgebreide gegevens over sanctierisico's vereist, en dit kan worden bereikt met behulp van technologieplatforms zoals Nexis Diligence+[emoticon:7d377b609b6f44bf9290e3d8a0b9a733]. Dee database van Nexis Diligence+ omvat onder meer: 

  • Lijsten van economische sancties op nationaal en internationaal niveau, waaronder de sancties van de Verenigde Naties. 
  • Gegevens over wereldwijde mediaverslaggeving, die inzicht kunnen geven in landen en entiteiten met een hoger risico op sanctieovertredingen. 
  • Gegevens over de Ultimate Beneficial Ownership van organisaties. 

Neem nu contact op via het formulier om te bespreken hoe Nexis Diligence+ jouw organisatie zou kunnen helpen.