03 Nov 2023

De nieuwe EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive

Nederlandse bedrijven krijgen op korte termijn te maken met groeiende wet- en regelgeving op het gebied van Corporate Sustainability. In dit blog bekijken we wat bedrijven kunnen verwachten van deze richtlijn, evenals de bredere trend naar wereldwijde due diligence-regelgeving op het gebied van mensenrechten. Vervolgens kijken we naar de beste manier om jouw due diligence-aanpak aan te passen met de hulp van Nexis® Solutions.

De richtlijn over due diligence op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (Corporate Sustainability Due Diligence Directive oftwel CSDD) bevindt zich in de laatste fase van de onderhandelingen tussen de EU-instellingen en zal volgens deskundigen binnen enkele maanden worden afgerond. Hoewel de EU-lidstaten meer tijd krijgen om de richtlijn te implementeren, lijkt het voor bedrijven niet langer een optie om af te wachten. In plaats daarvan moeten ze nu aan de slag om ervoor te zorgen dat hun due diligence-proces ook het screenen van derde partijen op mensenrechten- en milieufactoren bevat.

De richtlijn zal gereguleerde bedrijven die actief zijn in EU-lidstaten verplichten om ervoor te zorgen dat de activiteiten van het bedrijf en zijn leveranciers voldoen aan strenge criteria op het gebied van mensenrechten en duurzaamheid. Bedrijven krijgen verplichten opgelegd die veranderen hoe zij omgaan met naleving en zorgvuldigheidseisen. Waaronder:

  • Het identificeren van werkelijke of potentiële negatieve gevolgen voor mensenrechten en milieu door de eigen activiteiten van het bedrijf, of door derde partijen en leveranciers.
  • Beleid implementeren om potentiële gevolgen van schendingen van mensenrechten en het milieu te voorkomen of te beperken.
  • Het opleggen van verplichtingen aan bedrijfsdirecteuren om toezicht te houden op de uitvoering van deze zorgvuldigheidseisen en deze te integreren in de strategie van de onderneming.
  • De doeltreffendheid van het due diligence beleid van de onderneming monitoren en de bevindingen van deze monitoring openbaar maken.
  • Ervoor zorgen dat alle beslissingen die bestuurders nemen "rekening houden met de gevolgen voor de mensenrechten, de klimaatverandering en het milieu".

Gevolgen voor andere landen

De EU-richtlijn is extraterritoriaal, dit betekent dat ook organisaties buiten de EU te maken zullen krijgen met deze nieuwe richtlijn wanneer zij zakendoen in de EU. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde eerder dit jaar dat de VS zich zorgen maakt over mogelijke "negatieve, onbedoelde gevolgen" van de richtlijn voor Amerikaanse bedrijven. Dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat andere landen volgen en hun eigen due diligence-eisen opleggen aan bedrijven. Sommige van deze eisen zouden vooral gericht kunnen zijn tegen bedrijven uit de EU. Een ambtenaar van het US Chamber Institute for Legal Reform voorspelde dat "de VS en andere buitenlandse landen vergeldingsmaatregelen kunnen nemen of hun eigen regels kunnen invoeren".

Zelfs als we de vergeldingsmotieven buiten beschouwing laten, is het al duidelijk geworden dat de verschuiving naar zorgvuldigheidseisen op het gebied van mensenrechten een groeiende wereldwijde trend is. Andere voorbeelden zijn:

  • Japan heeft in 2022 richtlijnen voor verantwoord ondernemen uitgegeven.
  • Brazilië werkt aan de goedkeuring van een due diligence-wet, die in maart 2022 werd ingediend.
  • De Duitse Supply Chain Due Diligence Act werd in januari van dit jaar van kracht en verplicht bedrijven met ten minste 3.000 werknemers om due diligence op het gebied van mensenrechten en milieu uit te voeren bij leveranciers. Deze wet zal in januari 2024 worden uitgebreid naar bedrijven met ten minste 1.000 werknemers.
  • Nederland heeft de Child Labor Due Diligence Act van 2019 aangenomen, die bedrijven die aan Nederlandse consumenten verkopen of leveren verplicht om te onderzoeken of er kinderarbeid betrokken is geweest bij het productieproces.
  • In Hongkong wordt actief gediscussieerd over het verplicht stellen van klimaatrapportage door financiële instellingen en beursgenoteerde bedrijven in 2025.

Hoe kunnen bedrijven reageren?

Bedrijven moeten zich realiseren dat we een nieuw tijdperk van due diligence zijn binnengetreden. Het traditionele model waarbij alleen naar de financiële en juridische risico's van derden wordt gekeken, volstaat niet langer. Regelgevers verwachten in toenemende mate dat bedrijven derde partijen screenen op mensenrechten- en milieurisico's. Terwijl steeds meer consumenten, investeerders en werknemers willen kopen van, investeren in of werken voor bedrijven die kunnen aantonen dat ze ethisch verantwoord zijn.

De beste manier voor bedrijven om te gedijen in dit nieuwe tijdperk is het verkrijgen van betrouwbare gegevens over leveranciers en derde partijen, waaronder:

  • ESG-gegevens, die de impact van een bedrijf op het milieu, zijn reputatie op het gebied van sociale kwesties en eventuele tekortkomingen in het bestuur aangeven.
  • Juridische gegevens, waaronder rechtszaken waarbij een bedrijf betrokken is en vermelding op sanctielijsten, PEP-lijsten en andere volglijsten.
  • Nieuwsgegevens, die vermeende en vermeende risico's van een bedrijf of persoon kunnen markeren, vooral als de gegevens worden geleverd met een archief van historisch nieuws.

Met steeds meer beschikbare informatie, is het niet eenvoudig om de juiste gegevens boven water te krijgen voor de beoordeling van de impact op mensenrechten en het milieu van een leverancier. De beste compliance-activiteiten maken gebruik van technologieën die met behulp van grote hoeveelheden betrouwbare data onmiddellijk meerdere entiteiten inzichtelijk maken.

Aangezien regelgevers verwachten dat bedrijven voortdurend controleren, moeten hun systemen ook in staat zijn om wijzigingen in een risicobeoordeling van een entiteit te signaleren wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt.

Nexis Diligence+[emoticon:7d377b609b6f44bf9290e3d8a0b9a733] is een goed voorbeeld van een dergelijk systeem. Het helpt bedrijven een efficiënter en effectiever due diligence-proces te implementeren om risico's van derden te identificeren en te beperken door bedrijven te voorzien van gegevens uit de meest relevante bronnen. Lees meer over het nieuwe tijdperk van due diligence en hoe jouw bedrijf hierop kan reageren in onze nieuwste whitepaper.